Michelingids 2017: België heeft driesterrenrestaurant minder, geen nieuwe tweesterrenzaken

© Getty Images/iStockphoto

Vandaag werden de Michelinsterren uitgedeeld. Zoals verwacht bleven Hof van Cleve en Hertog Jan op de hoogste toppen, al verliezen ze wel het gezelschap van De Karmeliet, dat zijn deuren heeft gesloten. Er kwamen geen nieuwe tweesterrenrestaurants bij.

Vijf jaar lang schitterden er drie driesterrenrestaurants aan het Belgische firmament: Hof van Cleve, Hertog Jan en De Karmeliet behoorden ontegensprekelijk tot de culinaire top in ons land. Geert Van Hecke zette dit jaar echter een punt achter De Karmeliet. Grote vraag was of de triomftocht van The Jane verder gezet zou worden en of Sergio Hermans Antwerpse restaurant dat ‘gat’ aan de top zou invullen. Dat is dit jaar echter niet gebeurd: België telt nog maar drie sterren. Hertog Jan en Hof van Cleve behouden hun stevige positie.

Teleurstelling bij de veelbelovende eensterrenzaken, want het aantal tweesterrenrestaurants bleef status quo. Enkel in Luxemburg komt er een nieuwe tweesterrenzaak bij, Mosconi. Die zaak wint een in 2013 verloren ster terug.

Nieuwe eensterrenzaken

Voor de ceremonie echt begon, werd nog de titel van Ladychef 2017 bekend gemaakt en werd het restaurant Moulin Hideux uit Bouillon werd in de bloemetjes gezet omdat het al maar liefst zestig jaar een Michelinster weet vast te houden.

Daarna werden de negen nieuwe eensterrenrestaurants bekend gemaakt. Zo werd bijvoorbeeld Quadras, het restaurant van de vers verkozen Ladychef, bekroond met een ster. Ook het veelbelovende Castor mag een ster op zijn deur hangen, net als de Bozar Brasserie, Colette, Kelderman, ’t Korenaer, La Villa Emily, Vol-Ver en Wine in the City.

De eindsom? België verloor de drie sterren van De Karmeliet, plus de sterren van vijf lager geklasseerde zaken (Le Passage, Alexandre, In De Wulf, Dôme, Margaretha’s) . Er kwamen wel negen eensterrenzaken bij, waardoor de totale optelsom nipt uit de minzone blijft. Een editie zonder grote verrassingen dus dit jaar.

Bekijk hier de hele lijst van sterrenzaken in België.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content