Michelingids 2015: geen wijzigingen aan de absolute top

Peter Goossens vanHof van Cleve. Nog altijd wereldtop. © Belga

De nieuwe Michelingids noteert geen veranderingen in de hogere echelons: enkel bij de eensterrenrestaurants zijn er enkele wijzigingen, met zes afvallers en 11 nieuwkomers waaronder The Jane en Publiek.

Eenvoud siert, zo blijkt uit de nieuwe editie van de restaurantgids Michelin 2015. ‘Er wordt terug gekozen om uitmuntende producten voor zich te laten spreken zonder onnodige bewerkingen, de chefs gaan voor generositeit en rijke smaken zonder al teveel poespas. Kortom: ze gaan back to basics’, zegt Michelin-baas Michael Ellis.

Het product laten excelleren en fantastische smaken creëren, op dat vlak springen er in België drierestaurants uit. Net als vorige jaren behouden De Karmeliet (Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Zedelgem) hun drie sterren en blijven ze meedraaien met de wereldtop.

Gert De Mangeleer en Sergio Herman
Gert De Mangeleer en Sergio Herman© VMMA

Hertog Jan verhuisde met zijn driesterrenzaak naar de mooi verbouwde hoeve in Zedelgem waar chef-kok Gert De Mangeleer zelfgekweekte groenten in al hun glorie op het bord tovert. De Karmeliet uit Brugge verloor onlangs een punt in de nieuwe Gault&Millau, maar dat had geen gevolgen in de nieuwe Michelingids.

Hof van Cleve wordt wereldwijd onder de lof bedolven. Het toonaangevende internationale foodmagazine Four plaatst het restaurant van Peter Goossens vorige week zelfs op nummer drie in zijn lijst met beste restaurants ter wereld.

Tien nieuwe Michelinrestaurants

In deze 59ste editie van de prestigieuze restaurantgids van de bandenfabrikant krijgen tien Belgische restaurants (vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen) voor het eerst een onderscheiding. In Vlaanderen zijn dat The Jane (Antwerpen), de imposante kapel die chefs Sergio Herman en Nick Bril hebben omgetoverd tot een trendy hotspot; Het Publiek, de Gentse zaak van Flemish Foodie Olly Ceulenaere; en D’Oude Pastorie (Lochristi) waar lichte creaties doorspekt zijn met fantastische, herkenbare smaken.

Ook de restaurants Philippe Meyers (Eigenbrakel), Le Monde est Petit (Etterbeek), Le Pigeon Noir (Ukkel), Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe), Aux petits oignons (Geldenaken), Héliport Brasserie (Luik) en Les Pieds dans le Plat (Hotton) krijgen een eerste Michelinster. Uit het Groothertogdom Luxemburg mag La Cristallerie (Luxemburg), een eerste ster uithangen.

De nieuwe gids telt nu in totaal 117 eensterrenzaken. In vergelijking met vorig jaar verliezen zes restaurants hun ene ster, waaronder ’t Huis van Lede (Kruishoutem), Lemonnier (Lavaux-Sainte-Anne), La Frairie (Perwez) en Prêt-à-Goûter (Zolder).

De categorie met tweesterrenrestaurants blijft ongewijzigd: geen nieuwkomers, maar ook geen afvallers. De zeventien adressen van vorig jaar behouden hun status.

Bib Gourmand restaurants

De gids beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants. Dit concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen. Elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmand, dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers.

Michelingids België en Luxemburg 2015 is te koop vanaf 27 november voor de prijs van 21,95 euro. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content