De lijst met sterrenzaken is, tot grote onvrede van heel wat liefhebbers van de Belgische gastronomie, in tijden niet zo mager geweest. Na het sluiten van Hertog Jan vorig jaar bleef er nog maar één driesterrenzaak overeind in België: Peter Goossens' Hof van Cleve. Dé hamvraag voor de bekendmaking van de nieuwe gids was dan ook of het Kruishoutemse instituut dit jaar gezelschap zou krijgen, bijvoorbeeld van The Jane of Bon Bon.

We wisten we al dat d'Oude Pastorie zijn ster zou verliezen en dat we door een sluiting eind dit jaar de twee sterren van Bartholomeus kwijt zouden zijn. En zo begint de show een beetje hoe hij ook zal eindigen: in mineur.

Eerste sterren

Het is echter niet allemaal kommer en kwel, want zeven Belgische restaurants mochten hun eerste ster in ontvangst nemen. De eerste gaat richting La Canne en ville in Brussel. Daarna volgen adressen die de afgelopen tijd ook bij onze recensenten in de smaak vielen: L.E.S.S. in Brugge, Essenciel in Leuven en Ogst in Hasselt. Dat laatste restaurant viert vandaag dubbel, want het mocht deze ochtend ook al vijf kaarsjes uitblazen. Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard zaten nog maar net in hun stoel nadat ze door San Pellegrino tot Young Chefs van 2020 waren uitgeroepen, of ze moesten het podium al terug beklimmen: ook hun restaurant Le Gastronome in Paliseul kreeg een eerste ster.

Het is belangrijk dat je niet werkt voor Michelin, maar voor je klanten

Ook Gent bouwt verder aan zijn sterrenhemel, met een eerste voor Souvenir. De hoogzwangere partner van chef Vilhjalmur Sigurdarson mag mee het podium op, maar de Michelin-primeur waar de presentatrice luidop op speculeert, blijft achterwege: de baby waar we nu al jaloers op zijn, blijft braaf waar ie zit. Het bedankingswoord van Ijslander Sigurdarson geven we je graag mee: 'Ik weet niet of iedereen die hier leeft, ten volle beseft hoeveel geluk we hebben om in zo'n klein landje zo'n rijke cultuur te kennen met zo enorm veel appreciatie voor goed eten. Deel uitmaken van de ongelofelijke cultuur hier, is een privilege. Er verandert veel en sommige zaken zijn dan wel fragiel, maar het is hier fantastisch.'

Andere eerste sterren gaan naar Sir Kwinten, waar maaltijden en wijn uitermate in balans zijn. Na al verschillende eervolle vermeldingen voor sommelier Yanick Dehandschutter en talloze prijzen als jonge chef betreedt chef Glenn Verhasselt nu dus ook ten volle het Michelin-imperium.

Verder richting de top

De prijs voor de chef die het meest onder indruk is wanneer zijn naam weergalmt tijdens de uitreiking, gaat naar Jan Tournier, die met zijn Lommelse zaak Cuchara een tweede ster binnenrijft. 'Ik vond de eerste al ongelofelijk', weet hij uit te brengen tussen het blijven ademen door. Zijn tip voor andere chefs? Regelmatig in je eigen zaak gaan eten en er de hele menu proeven alsof je een gast bent. 'Ik plande dat nog meer te doen, maar het zal wel druk worden nu.'

Voordat de restaurants met drie sterren bekend gemaakt worden, benadrukt presentator en ceo van Metro, Vincent Nolf, dat niet alleen nieuwe sterren binnenrijven een kunst is, ook het behouden ervan is niet evident. Daarom vraagt hij applaus voor chef Peter Goossens van Hof van Cleve, die voor het vijftiende jaar op rij de meest prestigieuze koksschort mag aantrekken. 'Michelin zegt het heel duidelijk,' zegt de gevierde chef, 'die ster is van hen en de inspecteurs zetten hem voor je naam wanneer wij dat willen. Toch is het belangrijk dat je niet werkt voor Michelin, maar voor je klanten.'

Sterren inleveren

Wie hoopte op meer sterren voor Belgisch talent, blijft na de woorden van Goossens beteuterd achter. Slechts één zaak weet het te schoppen tot tweesterrenrestaurant en het blijft eenzaam aan de top. Meer zelfs: opnieuw daalt het aantal sterrenzaken in België. De Michelingids vermeldde er in 2018 nog 144 en in 2019 nog 139, maar voor de editie van 2020 is er slechts plaats voor 125 restaurants. Ondanks het opklimmen van Cuchara raken drie restaurants hun tweede ster kwijt. Dat zijn naast het aangekondigde verlies van Bartholomeus ook nog La Villa in the Sky en Mosconi.

Vooral bij de zaken met een ster zijn er echter veel verliezen te betreuren. Vorig jaar telden we er nog 113, dit jaar 109. In dat getal zijn de zeven nieuwe sterrenzaken en de twee zaken die hun tweede ster verloren bij inbegrepen. Dat betekent dat er nog eens twaalf zaken minder vernoemd worden. Opnieuw een mager jaar dus voor de Belgische gastronomie.

Bekijk hier het overzicht van alle sterrenrestaurants.