Met deze trucjes houd je brood langer vers

© iStockphoto

Door versgebakken brood op deze manier te bewaren blijft het langer luchtig en lekker.

Heerlijk, de geur en smaak van versgebakken brood van de bakker. Helaas blijft het brood niet lang zo kakelvers. Hoewel je oud worden van het brood niet helemaal kan voorkomen, kan je er wel voor zorgen dat het langer duurt voordat het uitdroogt. Invriezen is natuurlijk een mogelijkheid, maar ook deze trucjes zorgen ervoor dat brood langer zijn verse smaak en structuur behoudt.

1. Koop ongesneden brood. Het zetmeel in brood zet door vermenging met water en opwarming uit en wordt luchtiger en minder stijf. Door blootstelling aan lucht krimp het zetmeel weer en krijgt het zijn oorspronkelijke structuur weer terug. Bij gesneden brood komt veel meer lucht waardoor het brood sneller harder en droger wordt.

2. Begin niet aan het uiteinde van het brood te snijden, maar snijd het eerst doormidden. Snijd de sneetjes brood van de twee grote stukken af en bewaar wat overgebleven is met de twee helften tegen elkaar aan. Lucht kan dan moeilijker het brood binnendringen.

3. Bewaar brood nooit in de koelkast want bij een temperatuur tussen de -5 en plus 5 graden droogt het sneller uit.

4. Verpak het brood in een bij voorkeur luchtdichte plastic zak of – wanneer je van een krokante korst houdt – in een papieren zak en leg die in een goed afsluitbare broodtrommel.

Is het brood toch te oud geworden om nog als belegde boterham te eten, hoef je het niet te weg te gooien. Je kan er nog allerlei lekkere gerechtjes mee maken. Een paar suggesties.

– Wentelteefjes: meng een losgeklopt ei, melk, suiker en kaneel door elkaar. Doop een boterham er aan beide kanten in en bak deze bruin in een pan met margarine.

– Je kan de boterhammen zonder korst gebruiken als bodem voor een pizza of quiche.

– Croutons voor in de soep of salade: rooster de boterhammen in de oven of in een broodrooster. Snijd ze in vierkante blokjes en meng ze eventueel met geperste knoflook of peterselie.

– Rooster een belegde boterham met bijvoorbeeld ham, kaas, chorizo, ananas, geitenkaas of wat je ook maar lekker vindt en rooster deze in de oven. Een smakelijke tosti komt uit de oven.

– Bruschetta: rooster een boterham en smeer deze in met knoflook. Daarna kan je de bruschetta beleggen met gesneden tomaat, mozzarella, basilicum of andere ingredienten.

– Paneermeel: rooster de boterhammen in de oven totdat ze hard zijn en maal ze daarna in de keukenmachine of met een deegroller fijn.

(MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content