Najima en Rachida zijn Nederlandse zussen met Marokkaanse roots die in het Brabantse stadje Helmond wonen. Ze begonnen in 2014 te bloggen over hardlopen met een hoofddoek, gezond eten zonder tradities overboord te gooien en een positieve mindset. Hun blog ontstond als resultaat van een jarenlange strijd met de weegschaal. 'Liefdeskilo's, zo noemen we ons overgewicht', lacht Rachida. ''s Ochtends werden we wakker met de geur van warme olie waarin de sfenj - Marokkaanse donuts - gebakken werden voor het ontbijt. Na de lunch waren er zelfgebakken koekjes met verse muntthee - met véél suiker. Bij het avondmaal stond de tafel zonder uitzondering vol lekkers: vis, couscous, ratatouille, olijven, tajine, frietjes. We aten thuis alsof het elke dag Kerstmis was.' (lacht)

Onze moeder vindt eten weigeren onaanvaardbaar. We aten thuis alsof het elke dag Kerstmis was.

Geen weegschaal

'Onze moeder is een keukenprinses die eten weigeren onaanvaardbaar vindt', vult Najima aan. 'Eten staat bij ons thuis - en in de Marokkaanse cultuur in het algemeen - centraal. Het draait allemaal rond gezelligheid en gastvrijheid.' Toen Rachida begon met hardlopen, nam ze haar zus mee op sleeptouw en samen zijn ze intussen zestig kilo lichter. Om andere vrouwen te inspireren, deelden ze hun tips als de Healthy Sisters. 'Wij zijn tegen diëten, laat dat duidelijk zijn', zegt Rachida. 'We hebben zelf alle mogelijke diëten geprobeerd en werden er doodongelukkig van. Een gezonde levensstijl, met beweging en voeding die je energie geeft, dat is onze filosofie.' Daarom tonen de zussen zich op hun socialemediakanalen altijd puur en ongefilterd. 'We zijn altijd onszelf. Als je geen masker opzet, kan het niet afvallen', lacht Rachida.

Hun recepten zijn vaak gezonde versies van traditionele Marokkaanse recepten. 'Het is voor ons belangrijk om volgens onze eigen culinaire traditie te blijven eten', vertellen de zussen. Veel inspiratie was er online niet te vinden, dus begonnen ze zelf ongezonde ingrediënten te vervangen door alternatieven. Zo maken ze de duizendgatenpannenkoeken waar hun moeder om bekendstaat zonder suiker, met amandelmeel en volkoren speltbloem in plaats van witte bloem. 'Onze moeder heeft nog moeite met ons slankere uiterlijk. Ze vindt dat we eruitzien als oude vrouwtjes. Een weegschaal is dus niet nodig om ons bij de les te houden: vanaf het moment dat mama zegt dat we er goed uitzien, weten we dat het tijd is om wat kilo's kwijt te spelen.'

Als je 80 procent van de tijd gezonde keuzes maakt, is er ruimte om voor de rest al eens te snoepen.

Actief vasten

Wanneer volgende maand de ramadan aanbreekt, lijkt het in de eerste plaats te draaien om vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar voor de zussen draait het om zoveel meer. Zij zien de ramadan als een periode van zelfreflectie, waarin ze zich focussen op wat belangrijk is en dankbaar zijn voor wat ze hebben. 'Het is een warme maand, waarin mensen dicht bij elkaar komen', vertelt Najima. Als Fasting Sisters lanceren de zussen tijdens de ramadan elke dag een nieuwe video op hun YouTube-kanaal voor hun 32.000 volgers. De video's gaan van gesprekken met bekende Nederlanders over de ramadan tot tips om te blijven sporten tijdens het vasten en kookvideo's voor een suhoor - het ontbijt voor zonsopgang - dat je een hele dag op de been houdt en een iftar - de maaltijd na zonsondergang - die voedzaam is, maar niet overdreven calorierijk. 'Voor we zelf de knop omdraaiden, was onze vastenmaand allesbehalve gezond. Tijdens de iftar aten we bladerdeeghapjes, koekjes vol suiker en gefrituurde snacks. Nu weten we dat het net belangrijk is om gezond te eten om de lange dagen door te komen.'

Een gezonde levensstijl, met beweging en voeding die je energie geeft, dat is onze filosofie.

'We willen onze achterban ook meegeven dat vasten en sporten best kunnen samengaan. Je hoeft geen persoonlijke records te breken tijdens de ramadan: rustig sporten aan halve intensiteit is al meer dan voldoende om je energiek te blijven voelen. Het is gewoon niet de bedoeling van deze maand om je 's avonds vol te proppen en dan in bed te blijven liggen tot de middag. '

De 80/20-regel

En het Suikerfeest? 'Dat is een moment om lekker te genieten', zegt Rachida. 'We eten zonder schuldgevoel alles waar we zin in hebben, maar stoppen als het allemaal te veel wordt. En de dag na het Suikerfeest herpakken we ons en gaan we opnieuw door met onze gezonde levensstijl.' Genieten heeft zijn plaats, vinden de zussen, zowel tijdens de ramadan als daarbuiten. 'Wij hanteren de 80/20-regel. Als je 80 procent van de tijd gezonde keuzes maakt, is er ruimte om voor de rest al eens te snoepen. Soms is ongezond ook juist gezond.'

Shebakia's

© GETTY IMAGES

Shebakia's zijn traditionele Marokkaanse honingkoekjes, die tijdens de iftar niet mogen ontbreken op tafel. De originele versie zit barstensvol suiker, maar tegenwoordig hebben we de gezonde variant op tafel staan. Behalve pure honing wordt er geen suiker toegevoegd aan onze shebakia's, en we bakken de koekjes af in kokosolie in plaats van zonnebloemolie.

De meest gestelde vragen over de ramadan

Mag je echt niets drinken?

Nee!

Moet iedere moslim meedoen?

Vanaf de puberteit doe je mee, maar wie ziek, zwanger of ongesteld is, hoeft niet te vasten.

Is dat niet ongezond?

Niet als je tijdens de eetmomenten een gezond voedingspatroon aanhoudt.

Wat kun je dan het best eten?

Vezelrijke maaltijden, met voldoende eiwitten en voedingsstoffen, waar je lang een verzadigd gevoel van hebt. Drink zeker voldoende water om je vocht aan te vullen.

En wat kun je beter vermijden?

Vette oliën, suiker, lege koolhydraten zoals wit meel, zout, knoflook en ui.

Hoe blijf je in beweging?

Plan je sportmoment net voordat het vasten wordt doorbroken en halveer je intensiteit. Zoek bij hitte de schaduw op en sport niet tijdens de warmste uren.