Melk van kakkerlakken is de nieuwe superfood

Kakkerlak © iStock

Een internationale studie wijst uit dat de melk van een specifieke soort kakkerlak enorm voedzaam is. Nutteloos ongedierte? Think again.

De Diploptera punctata, een kakkerlak die levende jongen baart, maakt een soort melk aan die kan dienen als interessant voedingssupplement. Dat wijst een nieuwe studie uit.

De moeder kakkerlak voedt haar ongeboren jongen met melk die ze aanmaakt in de broedzak. In deze melk zitten proteïnekristallen, die een volwaardige maaltijd vormen. Ze bevatten immers proteïnen, vetten en suikers. Dat ontdekten wetenschappers toen ze de structuur en energiewaarde onder de loep namen. Het voordeel tegenover koemelk is dat de kakkerlakmelk drie keer zoveel voedingswaarden bevat. ‘Ze kunnen dus een prima proteïnesupplement zijn’, licht hoofdonderzoeker Subramanian Ramaswamy toe in een interview met Times of India.

Naast ‘voedzaam’ en ‘gemakkelijk’ is ‘goor’ ook een veelvoorkomende reactie. Vrees echter niet. De kans dat er kakkerlakmelk in de supermarkt terecht komt is miniem. Het is immers veel te arbeidsintensief om de kakkerlakken te melken. De researchers zijn daarom aan het onderzoeken hoe ze de proteïnekristallen kunnen namaken in het lab en ze kunnen inzetten tegen hongersnood. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content