Melk blijkt inzetbaar als eetbaar en afbreekbaar verpakkingsmateriaal

© iStock

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw werkt aan een nieuw verpakkingsmateriaal op basis van melk. Dat is niet alleen afbreekbaar maar ook gewoon eetbaar.

De conventionele plastic verpakkingen rond kaas, vlees en veel andere voedingsproducten creëren niet alleen een berg afval, ze zijn ook helemaal niet zo goed in het vers houden van de producten die ze horen te beschermen. Bovendien lekken sommige soorten plastics hormoon verstorende stoffen in het voedsel.

Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn daarom op zoek naar betere alternatieven, en ze hebben veelbelovende eigenschappen ontdekt in een materiaal op basis van melk.

Eiwit

Het sleutelelement is het dierlijke eiwit caseïne, dat gemengd wordt met water en over een dunne film wordt uitgespreid. Toevoeging van glycerol en pectine zorgden voor meer structuur en flexibiliteit. Het nieuwe materiaal is tot 500 keer beter in het weghouden van zuurstof.

“De film is een erg krachtige barrière voor zuurstof en vermijdt zo dat het voedsel slecht wordt”, zegt hoofdonderzoeker Peggy Tomasula. “Als ze gebruikt worden in de verpakkingsindustrie, kunnen ze de verspilling van voedsel in de hele productieketen reduceren.”

Extra stoffen

Bovendien is het materiaal perfect bio-afbreekbaar, en wordt het mogelijk om er extra stoffen aan toe te voegen, zoals vitamines of smaakstoffen.

“De mogelijkheden met dit product zijn eindeloos”, zegt Laetitia Bonnaillie, medeauteur van de studie. “We zijn momenteel verschillende toepassingen aan het testen, zoals individuele verpakkingen die gewoon mee opgegeten kunnen worden.”

In een andere toepassing kan een verrijkt plastic gewoon in kokend water worden opgelost, bijvoorbeeld tijdens het koken van pasta of aardappelen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content