Meer smaak voor minder centen

In deze onzekere tijden wordt ook in de keuken bespaard. Twee driegangenmenu’s voor minder dan 25 euro.

In deze onzekere tijden wordt ook in de keuken bespaard. Dat betekent niet dat uw dagelijkse maaltijd hieronder moet lijden. Wat fantasie, enkele tips en je eet heerlijk. Twee driegangenmenu’s voor minder dan 25 euro.

Koken met een strikt budget vergt enige creativiteit en inspanning. Vooral planning is belangrijk. Je kunt niet zomaar, onvoorbereid, naar de supermarkt trekken en daar alles wat uw hart (of maag) begeert in het winkelkarretje gooien. Een doordachte maaltijdplanning en doelgericht shoppen zijn de pijlers van een geslaagde budgetkeuken.

Meer dan ooit is het belangrijk gebruik te maken van seizoenproducten. Dan zijn ze goedkoper dan als je ze buiten het seizoen zou kopen. Aardbeien in de winter zijn een mooi voorbeeld. Maar het loont ook de moeite een blik te werpen in de voorraadkast: deze bevat vaak basisproducten zoals deegwaren, rijst en peulvruchten die maaltijden meer substantie geven.

Ook de moestuin is een dankbare bron van inspiratie en bovendien helemaal gratis. Wie geen tuintje heeft, kan een kruidenperkje aanleggen. Een paar bloempotten op het terras of zelfs op de vensterbank zijn al voldoende.

Doelgericht shoppen

Als de maaltijdplanning opgesteld is, maakt u een boodschappenlijstje en gaat winkelen. Bedenk echter dat u meerdere plaatsen zult moeten aandoen. Een one stopshop in een en dezelfde super- of hypermarkt is uit den boze. De supermarkt is wel geschikt voor niet-bederfbare waren en basisproducten, maar, als u echt budget wilt koken, te duur voor verse groenten en fruit. Daarvoor trekt u beter naar de markt.

Voor exotische ingrediënten zijn er Chinese, Griekse of Indiase kruideniers. Eventueel kunt u zich ook daar bevoorraden voor rijst en deegwaren. Sommige (niet-bederfbare) voedingswaren zijn alleen verkrijgbaar in grotere hoeveelheden. Dat hoeft geen probleem te zijn; de producten kunnen later nog dienen voor andere gerechten. De kostprijs van de hierbij gepresenteerde recepten werd overigens op deze manier berekend: een halve liter olijfolie neemt wel een flinke hap uit uw budget, maar kan gespreid worden over meerdere gerechten. Wat de gemiddelde prijs per gerecht flink doet zakken.

Creatieve flexibiliteit

De situatie is enigszins anders voor bederfbare producten. Kunt u een bundel selderij bijvoorbeeld niet in een keer opgebruiken, dan komt de derde pijler van de budgetkeuken goed van pas: flexibiliteit. Met andere woorden: gooi niets weg, maar wees creatief. Hebt u maar enkele stengels selderij nodig voor een gerecht, maak dan soep met de rest en vries deze in. Of maak er een slaatje mee voor de lunch van de volgende dag.

Wie een moestuin heeft, weet hoe belangrijk het is om creatief te koken. Flexibiliteit heeft overigens ook voordelen tijdens het winkelen. Het is uiteraard belangrijk om een boodschappenlijstje op te stellen, zo vermijdt u impulsieve – vaak kostelijke – aankopen. Maar wees niet te rigide en sta open voor andere mogelijkheden. Misschien is een ingrediënt op uw lijst niet voorradig. Of ziet u een afgeprijsd product dat net zo goed de rol van een ander ingrediënt kan invullen. Afgeprijsde voedingswaren vormen sowieso een dankbare manier om uw uitgaven te beperken, maar koop ze alleen als u ze nog de dag zelf kunt verwerken. Die paar eurocenten minder zijn geen voedselvergiftiging waard!

Recepten Menu op z’n Italiaans Crostini met kippenlevers, ui en pijnboompitten
Aqua pazza met roodbaars en aardappelen met gremolata
Aardbeien met citroengelei en zwarte peper, ricottamousse met basilicum Menu op zijn IndiaasRodelinzensoep met koriander en naanbroodjes
Samosa’s met aardappel en erwten, frisse munt-raita
Rijstpap met mango en limoensiroop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content