Meer insecten op ons bord? Project investeert in kmo’s in eetbare insectensector

Insecten als voeding © Getty

ValuSect, een Europees project, heeft 410.000 euro aan diensten toegewezen aan zeventien kmo’s in Noordwest-Europa. Dat meldt ValuSect dinsdag in een persbericht. Bij de geselecteerde bedrijven zit ook een Belgisch bedrijf.

In december 2020 lanceerde ValuSect een oproep waarbij diensten werden aangeboden zoals technologische ondersteuning of productontwikkeling. Het doel is om kmo’s te helpen om hun activiteiten gericht op insecten gebaseerde voedingsmiddelen (verder) te ontwikkelen. Het project ontving 60 aanvragen van 50 verschillende kmo’s.

De afgelopen drie maanden liep een selectieprocedure. Uiteindelijk heeft ValuSect zeventien kmo’s gekozen die bij de evaluatie het hoogst scoorden. De zeventien geselecteerde kmo’s zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (6), Nederland (6), Duitsland (2), België (1), Zwitserland (1) en Frankrijk (1). Ze ontvangen elk diensten ter waarde van 10.000, 20.000 of 40.000 euro, afhankelijk van het soort gevraagde dienst.

Brusselse snackbars met krekels

Er zal onder andere gewerkt worden aan nieuwe producten op basis van krekels, een studie over de productveiligheid van insectensnacks, consumentenacceptatie en een analyse van de Europese markt voor insectenbedrijven.

Het geselecteerde Belgische bedrijf is Kriket uit Brussel. Zij verwerken krekels in snackrepen. Met het budget en de diensten van ValuSect kan het bedrijf een onderzoek opstarten naar het grootschalig kweken van krekels op basis van reststromen uit de voedingsindustrie. Het bedrijf koopt momenteel krekels aan in Nederland. “Het zou leuk zijn om in de toekomst ook in België een kweekboederij te hebben”, zegt Michiel Van Meervenne van Kriket. Volgens hem is het onderzoek ook belangrijk voor de eetbare insectensector in het algemeen, die de laatste jaren een groei kent.

Eind 2021 zal een tweede voucher call plaatsvinden waarbij kmo’s een aanvraag kunnen indienen. ValuSect is een project dat gefinancierd wordt door Interreg Noordwest-Europa. Het project heeft als doel de duurzame productie- en verwerkingstechnieken van voeding op basis van insecten te verbeteren. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content