Meer dan 330 ton voedseloverschotten herverdeeld sinds 2015

© Getty Images/iStockphoto

Het online platform Schenkingsbeurs bestaat sinds oktober officieel een jaar. Tijd dus om de balans op te maken: maar liefst 330 ton voedsel dat normaalgezien in de vuilbak zou eindigen, heeft sinds de start van het forum een betere bestemming gevonden.

“Landbouwers, distributeurs en voedingsbedrijven blijven vaak met producten zitten die ze niet meer mogen of kunnen verhandelen, maar die eigenlijk nog perfect eetbaar zijn.”, aldus Etienne Rubens van KOMOSIE vzw. “Tegelijk zijn er in België een stijgend aantal mensen die aangewezen zijn op voedselhulp”. Vanuit die nood om voedseloverschotten een hoogwaardige bestemming te geven, ontstond het idee voor de Schenkingsbeurs.

Het online platform verenigt op dit moment meer dan 300 sociale organisaties met 44 actieve voedselproducenten, landbouwers en retailers. Vleeswarenproducent Tradelio, één van de actieve schenkers op de Schenkingsbeurs, verklaart waarom ze deelnemen: “Voor ons is het echt not done om voedingswaren weg te gooien, zeker als je weet dat er mensen zijn die honger lijden. Als we overschotten hebben, kunnen we die dankzij de Schenkingsbeurs vlot kenbaar maken aan sociale organisaties.”

Voedingsbedrijven en sociale- of voedselhulporganisatie die geïnteresseerd zijn om voedseloverschotten te schenken of te ontvangen kunnen zich registreren op www.schenkingsbeurs.be. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content