Mediterraan dieet gezonder dan vetvrij eten

© Getty Images/iStockphoto

Spaans onderzoek suggereert dat het zogenaamde Mediterraan dieet beter is voor de tailleomtrek dan vetvrije voeding. In een Mediterraan dieet worden vooral plantaardige vetstoffen geconsumeerd.

Je mag perfect lekker in je vel zitten: te veel vet op buikhoogte – dus waar onze organen zitten – kan gevaarlijk zijn en verschillende ziektes, zoals diabetes, in de hand werken. Je tailleomtrek goed in de gaten houden is dus belangrijk, en deze nieuwe Spaanse studie geeft extra bewijs voor de stelling dat het niet zozeer de hoeveelheid vetstoffen maar wel het type vet is dat bepalend is voor die omtrek en dus onze gezondheid.

Obesitas

“Meer dan 40 jaar waren de nutritionele voorschriften in het voordeel van een vetvrij dieet en toch zien we obesitas enkel maar toenemen”, zegt Ramon Estruch van de Universiteit van Barcelona, hoofdauteur van de studie. “Onze studie toont aan dat een Mediterraan dieet met veel plantaardige vetstoffen zoals olijfolie en noten, weinig effect heeft op het lichaamsgewicht en de tailleomtrek in vergelijking met mensen die een vetvrij dieet volgen.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal gevallen van obesitas wereldwijd meer dan verdubbeld sinds 1980. Dit heeft een toename van het aantal hartaandoeningen, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker tot gevolg.

Vet ten onrechte gestigmatiseerd

De vetinname beperken wordt gezien als de belangrijkste strategie in de strijd tegen obesitas. De WHO raadt aan om dagelijks maximum 30 dertig procent van het aantal ingenomen calorieën uit vetrijk voedsel te halen.Volgens de auteurs heeft vet ten onrechte te maken met de perceptie als dikmaker. Plantaardige vetstoffen kunnen juist het risico op cardiovasculaire aandoeningen en kanker verminderen, stellen ze in hun rapport.

Om tot hun bevindingen te komen onderzochten ze in totaal 7447 mannen en vrouwen tussen 55 en 80 jaar gedurende vijf jaar. Ze werden ingedeeld in drie groepen.

Van de personen die vijf jaar een vetvrij dieet volgden was de hoeveelheid ingenomen vet gedaald van 40 procent naar 37,4 procent. De groep die een Mediterraan dieet volgde steeg lichtjes van 40 procent naar 40,4 procent voor de groep die vooral olijfolie consumeerde, en tot 42,2 procent voor de groep die vooral noten consumeerde.

Slanke taille voor noteneters

De proefpersonen uit de drie groepen hadden na vijf jaar allemaal kilo’s verloren maar de olijfolie-groep had het meeste gewicht verloren (gemiddeld 0,8 kilogram), gevolgd door de noten-groep (0,6 kilogram) en uiteindelijk de vetvrije groep (0,4 kilogram).

De tailleomtrek van alle proefpersonen was vijf jaar later bij iedereen toegenomen maar de personen die vetvrij aten hadden de meeste toename (1,2 centimeter omtrek). De noten-groep deed het hier het best met een toename van slechts 0,3 centimeter, tegenover 0,8 centimeter voor de olijfolie-groep. (IPS/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content