Mattentaart uit Vlaamse Ardennen erkend als streekproduct

Een bakkerij uit Zottegem is de eerste producent van de mattentaart die een erkenningslabel als ‘Vlaams traditioneel streekproduct’ in de wacht sleept.

Industriële bakkerij Stevens Expomat uit Zottegem is de eerste producent van de mattentaart die een erkenningslabel als ‘Vlaams traditioneel streekproduct’ in de wacht sleept.

De matten vormen het hoofdingrediënt van de mattentaart. “Eigenlijk is het een soort kaas, maar de matten krijgen geen nazuring waardoor ze hun mildzure smaak behouden”, klinkt het bij de VLAM.

“Om matten te bekomen wordt de verse melk aan de kook gebracht. Daarna wordt er karnemelk bijgevoegd en eventueel azijn, zodat de eiwitten in de melk stremmen tot een wrongel. Deze wrongel wordt dan in linnen doeken uitgelekt.”

Matten zijn ook een seizoensgevoelig product, waarbij het vetgehalte varieert naarmate de voeding die de koeien krijgen in de winter of de zomer.

Traditioneel komt de mattentaart voor in een ruime regio gespreid over de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Henegouwen. De mattentaart uit Geraardsbergen heeft sinds 2009 een Europese erkenning.

Stevens Expomat is een industriële bakkerij, gespecialiseerd in afbakproducten. Hun belangrijkste product is de mattentaart, waarvan dagelijks 26.000 stuks gebakken worden. De matten worden dagelijks vers aangeleverd door zorgvuldig geselecteerde boeren uit Geraardsbergen en, ruimer, de Vlaamse Ardennen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content