Masterclass presenteert vijf topkoks

Vanaf zaterdag 20 oktober start op Kanaal Z de vijfde kooklessenreeks Masterclass in een geactualiseerde format.

Masterclass op Kanaal Z: vanaf 20-21 oktober, telkens in de weekendlus, tot en met 22 december. De recepten vindt u op deze site.

Actrice en presentatrice Ianka Fleerackers gaat in de nieuwe tv-reeks Masterclass op Kanaal Z op zoek naar de mens en de ondernemer achter de kok. Zij haalt vijf chefs naar de studio die niet alleen kunnen koken maar die ook iets te vertellen hebben. Die koks brengen telkens een gast mee en ook die hebben hun verhaal.

Per uitzending demonstreert de chef met dienst de bereiding van een bijzonder gerecht in detail, met alle keukengeheimen die erbij komen kijken. De recepten vind je telkens na de les op deze site.

De vijf koks

Creatief talent Laurent Folmer is samen met zijn broer Vincent de drijvende kracht achter het gastronomisch restaurant Couvert Couvert in Leuven. De twee kregen een opleiding als patissier en gingen in de leer in toprestaurants (Fauchon, Marc Meneau). Het was fijnproever Wouter Vandenhaute (topman van tv-productiebedrijf Woestijnvis) die Laurent ontdekte als supertalent en voor hem een restaurant op maat bouwde in Heverlee. Beiden betrachten originaliteit en in 2002 verwierf Laurent een Gouden Garde als Meest Inventieve Kok in de Knack Restaurantgids.

Axel Colonna-Cesari’s grootouders stamden af van adel en de familie bezit nog steeds een kasteel in Corsica. De kok zelf hecht daar niet veel belang aan, respect moet je verdienen is zijn motto. Hij begon op jonge leeftijd in het kustrestaurant van zijn ouders en reed op zijn vrije dagen naar Brussel, waar hij bij Bruneau in de leer ging. Axel was executive chef-kok van de restaurants en feestzalen van L’Auberge du PĆŖcheur, waar hij leerde organiseren. Vorig jaar opende hij zijn eigen restaurant, Cent Pour Cent, in Sint-Katelijne-Waver, waar hij voorzichtig begon om wat later alle registers open te trekken.

Tv-kok Christer Elfving is de bijzondere eend in de bijt. Hij verwierf bekendheid als populaire radio- en tv-chef en is auteur van bestsellers als Wappaz, Absoluut Christer en Christer Elving kookt de elementen. Christer was eigenlijk voorbestemd om professioneel golfspeler te worden, veranderde van richting, volgde een avondcursus schilderen om vervolgens met 50 frank op zak vanuit Scandinaviƫ naar Antwerpen af te zakken. Om wat bij te verdienen ging hij eerst als fietsenmaker aan de slag maar zijn passie voor smaken en geuren leidde hem af naar de culinaire wereld. Hij opende enkele trendy restaurants en werd een succesvolle tv-kok.

Vincent Tibau wordt in de wandelgangen van het parlement ‘de kok van de Wetstraat’ genoemd. Hij werd professioneel opgeleid in Ter Duinen. Zijn carriĆØre nam een verrassende wending toen hij werd aangenomen als privĆ©kok voor ministers. Vincent kookt op hoog niveau en kent de voorkeur van politieke BV’s zoals Karel De Gucht, die houdt van culinaire experimentjes, of Patrick Dewael, die liever een klassiek vissoepje eet. Vincent is ook een gerespecteerd wijnkenner.

Broes Tavernier (30) is de zoon van voormalig ‘groen’ minister Jef Tavernier. Hij volgde de koksschool Spermalie, specialiseerde tot banketbakker in Ter Groene Poorte in Brugge en startte zijn loopbaan in restaurant Sir Anthony Van Dijck in Antwerpen, waar hij drie jaar werkte. Vervolgens deed Broes drie jaar ervaring op in ’t Molentje in Zeebrugge, twee jaar in Hof van Cleve en twee jaar als chef in Bistro Refter en als souschef van De Karmeliet. Zo iemand kan koken! Daarom krijgt hij als chef van zijn nieuwe restaurant ’t Vijfde Seizoen in Aalter de Gouden Garde Jong Beloftevol talent in de Knack Restaurantgids 2013-2014. (PvD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content