Behalve op de jaarlijkse Patersholfeesten was de gestreken mastel volledig uit het Gentse straatbeeld verdwenen. De delicatesse heeft nochtans een rijke geschiedenis achter de rug.

Een gestreken mastel is een opengesneden mastel, een rond luchtig broodje met een vleugje kaneel, waar boter en bruine suiker wordt aan toegevoegd en daarna tussen twee stukken zilverpapier wordt gestreken met een strijkijzer. Volgens burgemeester Daniël Termont bestaat de mastel al zo'n 900 jaar.

Younes Benzaza, al zeven jaar gids op de Gentse wateren, besloot om de oer-Gentse koek terug te brengen onder het motto 'tradition with a twist'. Benzaza is namelijk niet bang om te experimenteren met smaken, geuren en kleuren zonder aan de authenticiteit van het gestreken erfgoed te raken.

Vanaf 30 maart kan je terecht in Younes' kiosk gelegen in het historische hart van Gent om het ambachtelijke broodje te proeven. (RDM)

Mastelle & Co: Jan Breydelstraat 32, 9000 Gent

Behalve op de jaarlijkse Patersholfeesten was de gestreken mastel volledig uit het Gentse straatbeeld verdwenen. De delicatesse heeft nochtans een rijke geschiedenis achter de rug. Een gestreken mastel is een opengesneden mastel, een rond luchtig broodje met een vleugje kaneel, waar boter en bruine suiker wordt aan toegevoegd en daarna tussen twee stukken zilverpapier wordt gestreken met een strijkijzer. Volgens burgemeester Daniël Termont bestaat de mastel al zo'n 900 jaar. Younes Benzaza, al zeven jaar gids op de Gentse wateren, besloot om de oer-Gentse koek terug te brengen onder het motto 'tradition with a twist'. Benzaza is namelijk niet bang om te experimenteren met smaken, geuren en kleuren zonder aan de authenticiteit van het gestreken erfgoed te raken. Vanaf 30 maart kan je terecht in Younes' kiosk gelegen in het historische hart van Gent om het ambachtelijke broodje te proeven. (RDM)