Mango’s worden de nieuwe chocolade

© iStock

Onderzoekers van de Universiteit van Bangor ontdekten dat mangoboter alle nodige kwaliteiten heeft om cacaoboter te vervangen. Dat is goed nieuws voor chocoladeliefhebbers want cacao wordt schaars, waardoor kwaliteitschocolade een delicatesse dreigt te worden.

De productie van cacao zit al een tijd in het slop door tegenvallende oogsten, ziektes in de cacaoplant en verouderde plantages. Dit leidt wereldwijd tot tekorten op de markt van de cacaoboter, het hoofdbestanddeel van kwaliteitschocolade, dat ook gebruikt wordt in de cosmetische en farmaceutische industrie.

Onderzoekers van de School of Environment, Natural Resources & Geography aan de Universiteit van Bangor (Wales) ontdekten dat mangoboter een valabel alternatief kan vormen voor cacaoboter.

Even lekker, minder vet

Uit analyses blijkt dat boter van de wilde mango (Mangifera sylvatica) op veel vlakken vergelijkbaar is met cacaoboter. Mangoboter heeft zelfs meer voordelen: het bevat van nature meer solide triglyceriden, een bestanddeel dat wordt toegevoegd aan cacaoboter om de textuur te verbeteren. Mangoboter bevat ook meer vocht waardoor het minder vet is en dus een beter alternatief is in de strijd tegen obesitas en diabetes.

“Wilde mango is een Assepoester-soort”, zegt hoofdonderzoeker Sayma Akhter. “Pas als deze fruitsoort zijn ware potentieel onthult, zie je de mogelijkheden op het vlak van productie. Mangoboter heeft tenslotte nog een belangrijke toegevoegde waarde”, zegt ze. “Met de hulp van overheden en ngo’s kunnen we voor de productie ervan kleinschalige industrieën opzetten die lokale gemeenschappen in een inkomen kunnen voorzien.”

Cacao duurste natuurlijke vet

Volgens de Internationale Cacao-organisatie (ICO) is de prijs van cacaoboter verdubbeld tussen 2005 en 2015. Daarmee is dit natuurproduct een van de duurste tropische vetten en oliën.

Om het voorziene tekort aan cacao op te vangen is de chocolade-industrie al een tijd op zoek naar een alternatief voor cacaoboter. Volgens de ICO zal de vraag naar cacao tegen 2020 immers nog eens met 30 procent zijn toegenomen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content