Maison Méert, de oudste patisserie van Europa?

Patisserie Méert, in Rijsel. © Méert

Zelfs in Frankrijk is de verrassing groot, want nu blijkt de vermaarde Rijselse Patisserie Méert – met vestiging in Brusselde oudste zoeternijenzaak van Frankrijk te zijn, en misschien zelfs van Europa. Zopas verscheen een schitterend receptenboek vol keukengeheimen.

Vooraleer we het verhaal van het huis induiken: een klein woordje over het fonkelnieuwe, prachtige receptenboek: het oogt schitterend en het spreekt tot de verbeelding, want de geheime recepten staan er in!

Wie voor de eindejaarsfeesten zijn gasten wil verrassen met exquise Méert-desserts zoals de “Babas au rhum”, de “Moelleux à la vanille”, of de “gaufres à la vanille” moet zeker het boek inkijken.

Maar er staan ook “gewone” recepturen in voor pudding, speculaas, frambozentaart of confituren! En weet dat al deze zoete lekkernijen ook worden gesmaakt door tal van beroemde fijnproevers uit heden en verleden, van Marguerite Yourcenar en Georges Simenon tot en met Amélie Nothomb.

De Brusselse vestiging van Méert
De Brusselse vestiging van Méert© Méert

Het jaar 1607!

In Frankrijk waar ze van tradities en ronkende jaartallen houden, ligt het nieuws over Méert gevoeliger dan je zou denken. Want ieder beroemde huis vindt het superleuk om met een heel oude stichtingsdatum uit te kunnen pakken. Maar veel huizen stammen uit de 19de eeuw.

Van Méert wisten we dat het huis in 1761 al zijn deuren had geopend met de confiseur Delcourt. Maar nu blijkt, na het uitpluizen van pas ontdekte archieven, dat het huis al eerder een adres was waar men zoetigheden kon kopen. Want in 1607 kon je al in de rue Esquermoise aankloppen bij de “épiciers apothicaires” Duflat en Wilfran Wifeur. In die tijd verkochten apothekers immers ook allerlei zoete versnaperingen, likeuren en chocolade. En wat later werd de zaak bovendien gerund door een meester-bakker.

Vanaf 1607 was het dus al een patisserie. Maar de grote doorbraak kwam er natuurlijk in de 19de eeuw, met de introductie van de bietensuiker die de gehele patisseriecultuur in Europa een boost gaf. Toen kwamen er ook heel wat beroemde ‘koppen’ over de vloer, van Napoleon I en III tot en met onze Leopold I. In 1905 gebruikte Buffalo Bill zelfs het personeel van Méert als figuranten voor zijn roemrijke optredens. Later waren ook Charles de Gaule, Marguerite Yourcenar en Georges Simenon er graag geziene gasten.

Maar zij kwamen er vooral om van die beroemde ‘gaufres fourrées’ te degusteren. Want het huis dankt zijn naam en faam vooral aan de patissier Méert die uit Oost-Vlaanderen kwam en in 1849 het huis overnam en er ook zijn naam aan schonk.

Méert reisde eerder de wereld af en bouwde zo een enorme kennis op inzake ingrediënten waardoor hij het aanbod verruimde, onder meer met de wafeltjes gevuld met vanille van Madagascar, waar iedereen dol op is.

Maison Méert, de oudste patisserie van Europa?
© Méert

Ondertussen zijn er ook van die gevulde wafeltjes met ‘nieuwe’ smaken als de ‘citron meringué’ en de ‘pistaches et griottes’. Wie dus meer wil weten over het huis en de recepten wil uitproberen, kijkt uit naar het boek “Méert, nos illustres gourmands, recettes d’hier & d’aujourdhui” met illustraties van Pierre Le-Tan. Of je gaat gewoon eens langs in de Brusselse vestiging van de patisserie. (Piet Swimberghe)

Maison Méert, de oudste patisserie van Europa?

Boek: Méert, nos illustres gourmands, recettes d’hier & d’aujourdhui. www.editionsduchene.fr

Adres Méert Brussel: Koningsgalerij 7, 1000 Brussel (Metro Centraal Station). Maandag tot donderdag: 10u – 19u; Vrijdag: 10u – 20u; Zaterdag & zondag: 9u – 20u

Maison Méert, de oudste patisserie van Europa?
© Méert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content