Maaltijden in ‘Dagelijkse kost’ gezond en gevarieerd

© belga

Uit een onderzoek blijkt dat ‘Dagelijkse Kost’ alles in huis heeft om te worden ingezet ter promotie van gezonde voedingsgewoontes.

Oona Mennes, studente Mediastudies aan de Universiteit Antwerpen (UA), heeft voor haar masterproef de nutritionele waarde van de maaltijden uit het Eén-programma ‘Dagelijkse kost’ van Jeroen Meus onderzocht. Het besluit is dat de meeste voedingsstoffen beantwoorden aan de voedingsaanbevelingen en dat de gerechten erg gevarieerd en haalbaar zijn.

De openbare omroep hecht volgens de UA veel belang aan het informeren van het publiek. ‘De vraag rijst echter of er voldoende aandacht besteed wordt aan gezonde voeding in het educatieve voedingsprogramma’, luidt het. Mennes analyseerde voor haar masterproef 183 maaltijden die terug te vinden zijn op de website van ‘Dagelijkse Kost’.

Te veel zout

Het onderzoek toont aan dat de meeste voedingsstoffen in de hoofdgerechten voldoen aan de aanbevelingen volgens de richtlijnen van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Hoge Gezondheidsraad. De hoeveelheid verzadigde vetzuren en zout liggen echter boven de maximumnorm.

De gerechten scoren wel goed qua variëteit. Bovendien bevatten de meeste recepten verse groenten en verse kruiden. Daarnaast zijn de gerechten over het algemeen redelijk goedkoop en bedraagt de gemiddelde bereidingstijd van een hoofdgerecht 59 minuten.

Ter promotie

‘Dagelijkse Kost’ heeft alles in huis om te worden ingezet ter promotie van gezonde voedingsgewoontes. ‘Het programma zou kunnen helpen in strijd tegen overgewicht, maar niet met behulp van het huidige receptenaanbod’, besluit Mennes.

‘Met het oog op het voorkomen van hart- en vaatziekten is het van belang om (verzadigde) vetten en natrium met mate op te nemen. Dat kan worden gerealiseerd door de hoeveelheid (rood) vlees te beperken en zouttoevoeging te minimaliseren. Ook een verminderd gebruik van boter of olie kan hiertoe bijdragen.’ (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content