Maakt dit pompsysteem je wijn nog beter?

Lucht in je wijn pompen, zodat de smaken ten volle naar boven komen zonder dat je moet decanteren, dat is wat het pompsysteem Aervana belooft. Klinkt goed, maar is dat echt wel zo’n topidee? Wij vroegen het aan een wijnkenner.

De Red Dot Award winnende Aervana pompt je wijn uit een fles en voegt er extra lucht aan toe. Zo zouden de smaken ten volle tot hun recht komen, zeggen de ontwerpers van het gadget. Het speeltje van 100 dollar maakt echter heel wat los bij wijnliefhebbers. Van “Wijn heeft tijd nodig om te ademen. Forceer het niet, respecteer het, geniet ervan en drink het dan pas” tot “Het is mishandeling van wijn de drank te behandelen als cola”: is de verontwaardiging terecht?

Niet voor oude wijnen

Deels, zo zegt Isabeau Sas van wijnclub en -leverancier Our Daily Bottle. “In principe is wijn lucht geven een goed idee. Zelf decanteer ik sowieso een jonge wijn met nogal sterke tannines, zoals een jonge Bordeaux. Soms doe ik dat zelfs dubbel: van in de fles naar de decanter, vervolgens terug de fles in, opnieuw in de decanter, dan weer in de fles en daarna in het glas. In principe is een elektrische aerator dus een handige tool bij jonge wijnen. Maar bij de echt goede flessen zou ik er vanaf blijven.” Dat heeft te maken met de brozere structuur van oude wijnen: “Als die te veel lucht krijgen, vallen ze sneller uiteen.”

Wijnkenners worden dus niet echt wild van het gadget, maar verwerpen het ook niet helemaal. “Punt blijft wel dat je zo’n speeltje niet nodig hebt. Een klassieke decanter doet ook wat moet gebeuren.” (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content