Maak zelf Ardense specialiteiten

De Ardense keuken bestaat vooral uit rustieke gerechten met nauwelijks bewerkte boerenproducten. De regio biedt ook hoogstaande ingrediënten die zich moeiteloos lenen voor simpele en smaakvolle recepten.

De natuur zet de toon in de Ardense keuken. Vroeger, in het begin van de twintigste eeuw, was het vooral zalm wat de klok sloeg. Inmiddels heeft hij plaatsgemaakt voor de forel, die vers of als lekker gerookte filets wordt geserveerd. Het najaar blijft het seizoen van wild en paddenstoelen uit de vele bossen die Ardennen rijk is. De minder vruchtbare gronden worden gebruikt als weiden voor het vee. En op de akkers en in de moestuinen heeft de aardappel het ook nu nog voor het zeggen.

Als dagelijkse kost is de Ardense keuken niet zo rijk, maar de streek heeft ook wel bijzondere specialiteiten zoals de Ardeense ham, de Ardeense worst en de Gaume-worst. In deze laatste streek is ook nog een heerlijke vleestaart te vinden, de pâté gaumais.

Als het om lekker eten gaat, vervagen de grenzen al snel. Daarom zijn er in de Ardennen ook klassiekers uit andere streken te vinden, zoals de (Luikse) perensiroop of de vermaarde Herve-kaas, de lieveling van de kaaskenners. Nest ging aan de slag met de lekkerste streekspecialiteiten voor echte Ardense bereidingen. Het resultaat: zeven heerlijke recepten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content