Limburgs proefproject bedeelt fruitoverschot aan mensen in armoede

© iStock

Het sociale distributieplatform Depot Margo in Diepenbeek is een proefproject gestart om fruit dat van de markt wordt gehaald, onder meer door het handelsembargo met Rusland, een nieuwe bestemming te geven door het te bedelen aan mensen in armoede.

Depot Margo in Diepenbeek is een sociaal distributieplatform dat groenten, en sinds enkele weken nu ook appels, bedeelt aan mensen in armoede. Het fruit wordt door Depot Margo afgehaald bij de veiling BelOrta in Borgloon, daarna wordt het in kleinere pakketjes verdeeld.

Dertien Limburgse voedselhulporganisaties en Voedselbank Limburg zijn aangesloten bij Depot Margo, die hun bestellingen gratis kunnen afhalen.

“Dankzij dit proefproject worden kansarme groepen aangezet om gezonder te eten en een gezondere levensstijl te ontwikkelen”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, die dinsdag kwam kijken hoe het in zijn werk gaat.

‘Dit onderstreept de maatschappelijke waarde van dit opzet’, gaat hij verder. ‘We hopen dat, zolang fruit uit de handel wordt genomen, dit project duurzaam verankerd kan worden in de reguliere werking van meerdere verenigingen.’

Gemiddeld verdeelt Depot Margo 28 ton groenten en 4 ton fruit per jaar. Maar het droomt ervan om volgend jaar naar 50 ton groenten en fruit te gaan. ‘De voedselhulporganisaties die bij ons groenten en fruit bestellen, zoals de Sint-Vincentiusverenigingen, zijn ons heel dankbaar. We proberen het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat mensen in armoede zich beter kunnen verzorgen en gezond kunnen eten. We willen die mensen op die manier meer eigenwaarde geven en ze laten deelnemen aan de maatschappij.’ (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content