Lillet, het retrodrankje van de zomer? (met cocktails)

© gf

Elke zomer worden een of meerdere aperitieven herontdekt. Zo werd Aperol, een alcohol dat in 1919 in Italië ontstond, een tijdje geleden weer hip. 2015 zou wel eens het jaar van Lillet kunnen worden.

Lillet werd in 1872 in de streek rond Bordeaux uitgevonden door de gebroeders Paul en Raymond Lillet. Het drankje met de vintage look wordt tegenwoordig op artisanale en natuurlijke wijze geproduceerd in Podensac. Het bestaat voor 85% uit streng geselecteerde wijnen (Sémillon en Sauvignon) en 15% natuurlijke fruitlikeuren die verschillende maanden in alcohol geweekt werden (zoete en bittere sinaasappels).

Lillet 'Hugo'. Zie lager voor het recept.
Lillet ‘Hugo’. Zie lager voor het recept.© gf

Al snel groeide Lillet uit tot het favoriete drankje van vrouwen. Met de populariteit van de alcohol ging het in Frankrijk alleen maar crescendo. Rond 1910 ging ook Amerika voor de bijl. Tijdens de roaring twenties was het bovendien het ideale middeltje om zich de ‘chic à la française’ eigen te maken. Zo werd Lillet op termijn het aperitief van elegante reizigers die van kunst hielden en graag van cocktails nipten.

De meest bekende onder de cocktails op basis van Lillet is de Vesper, met dank aan James Bond. In het boek ‘Casino Royal’ (1953) bedenkt en bestelt double-o-seven een ‘ Kina Lillet Martini’, die hij zelf omdoopt tot ‘ Vesper’. Voor de filmfreaks: ook in ‘Silence of the Lambs’ (1988), drinkt Hannibal Lecter een ‘Lillet on the rocks met een schijfje appelsien’, dat hij later aanbiedt aan Clarice Starling.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De terugkeer van het drankje, het symbool van de Zuid-Franse Riviera, past in het kader van de groeiende passie voor cocktails. het kan op verschillende manieren gedronken worden: puur als aperitief, on the rocks met een schijfje sinaasappel, citroen of limoen, of in een cocktail waarvan je hieronder twee voorbeelden vindt. Cheers!

Lillet Vive

Ingrediënten:

  • 5 cl Lillet Blanc
  • 10 cl Tonic Ijsblokjes
  • 1 schijfje komkommer
  • Aardbei en blaadjes verse munt

Bereiding: Schenk 5 cl Lillet Blanc in een glas gevuld met ijsblokjes. Vul aan met 10 cl Tonic en voeg vervolgens een schijfje komkommer toe. Werk af met een vers muntblaadje en een aardbei.

Lillet Hugo

Ingrediënten:

  • 5 cl Lillet Blanc
  • 1 dosis vlierbloesemsiroop
  • 10 cl spuitwater
  • 1 schijfje limoen
  • Verse muntblaadjes

Bereiding: Schenk 5 cl Lillet Blanc en de vlierbloesemsiroop in een glas gevuld met ijsblokjes. Vul aan met spuitwater en voeg vervolgens een schijfje limoen toe. Werk af met enkele muntblaadjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content