Liers Vlaaike en Poperingse hopscheuten Europees erkend als streekproducten

Het Liers Vlaaike en de Poperingse hopscheuten hebben een Europese erkenning als streekproduct op zak.

Het Liers Vlaaike en de Poperingse hopscheuten hebben een Europese erkenning als streekproduct op zak. Ze mogen voortaan het label “Beschermde Geografische Aanduiding”(BGA) dragen.

Het Liers Vlaaike is al meer dan driehonderd jaar oud. Het is een taartje van brooddeeg gevuld met een mengsel van paneermeel, kandijsiroop, melk en vier kruiden. Het is het eerste product uit de provincie Antwerpen dat het BGA-label krijgt.

De Poperingse hopscheuten zijn dan weer het eerste West-Vlaamse product met BGA-bescherming. De hopscheuten werden op het einde van de negentiende eeuw al in verschillende restaurants in de streek van Poperinge verwerkt in gerechten. Ook nu nog vinden de hopscheuten via de veiling vlot hun weg naar de horeca.

De eerste hopscheuten werden overigens woensdag geveild op de REO-veiling in Roeselare. Ze gingen tegen een recordbedrag van 124,8 euro per honderd gram de deur uit.

Eerder kregen de Geraardsbergse mattentaart, het Brussels grondwitloof en de Gentse Azalea een BGA-bescherming. Er zijn ook Europese erkenningen voor de Vlaams-Brabantse tafeldruif (als Beschermde Oorsprongsbenaming of BOB) en voor lambiekbier, geuze en oude kriek (als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit of GTS). (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content