Leuven krijgt (letterlijk) een café zonder bier

© iStock

Leuven krijgt er een nieuw pop-up café bij. Al zal je daar niet zomaar een standaard pintje kunnen gaan pakken, want er zal geen (of toch heel weinig) alcohol geserveerd worden.

Het Leuvense stadsbestuur, de KU Leuven, de hogeschool UCLL, de studentenkoepel LOKO en bierbrouwer AB InBev openen in de loop van maart in een leegstaand pand aan de Oude Markt het nieuw pop-up café NapLap. Daar worden enkel alcoholvrije of alcoholarme dranken geserveerd.

De benaming NapLap staat voor “Non alcoholic/Low alcoholic place”. Naast alcoholvrije en alcoholarme bieren kan je er ook allerlei biercocktails krijgen en huisgemaakte limonade bereid door topkok Kwinten de Paepe. Leuvense verenigingen zullen er beurtelings een thema-avond organiseren. Niet alleen fakbars en andere studentenverenigingen doen mee, maar ook jeugdverenigingen.

Veilig alcoholgebruik

Op het programma staan thema-avonden van nieuw dj-talent over stand-up comedy tot quizavonden. De Leuvense schepen Bieke Verlinden (sp.a) stelde dinsdag bij de opening dat het initiatief kadert in een campagne rond verantwoord drinken en verstandig alcoholgebruik. Jan De Vriendt van de Dienst Studentenvoorzieningen van de KU Leuven wees er op dat veel studenten zich op vlak van alcoholgebruik in de risicozone bevinden.

Uit onderzoek blijkt dat respectievelijk 33 en 15 procent van de mannelijke en vrouwelijke studenten zich het afgelopen jaar minstens één keer bezondigde aan “binge drinken”.

AB InBev wijst er op dat het segment niet- en laag-alcoholische bieren in ons land nog een enorme groeipotentieel heeft en dat vooral jongeren er voor open staan. “In ons land hebben deze bieren slechts een aandeel van 2,1 procent van de biermarkt. In Duitsland is dat al 10,4 procent en in Spanje 17,7 procent.”

Het café opent op 1 maart de deuren op de Oude Markt. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content