Met 102 brouwers en bierfirma's, die samen circa 500 verschillende bieren aanbieden, is het Zythos Bierfestival in Leuven naar eigen zeggen het grootste bierfestival van het Europese vasteland. Vorig jaar kreeg het festival 13.000 bezoekers over de vloer. Organisator Yannick de Coquéau mikt dit jaar op 15.000.

De toegang is nog steeds gratis. Wie een van de bieren wil proeven, betaalt steevast 1,4 euro voor een gevuld proefglaasje van 15 cl. Nieuw dit jaar is dat bezoekers bij de brouwers bieren kunnen kopen om mee naar huis te nemen. Voorheen kon dat enkel in een centrale bierwinkel. Een andere innovatie is een stand waar bierkenners 'bieradvies' geven dat volledig afgestemd is op de eigen smaak en verwachtingen.

Naar aanleiding van het festival worden in Leuven tal van activiteiten georganiseerd. Zo zetten zowel Stella Artois als huisbrouwerij Domus hun deuren open. Vanaf de Grote Markt organiseert de toeristische dienst 'bierwandelingen' door Leuven met aandacht voor het rijke bierverleden van de stad. Ook het museum M zet een culinaire uitstap op het getouw.

De cafés op de Oude Markt serveren tijdens het weekend een selectie buitengewone bieren en een tiental restaurants dient biermenu's op. Hotels bieden speciale arrangementen aan. (Belga/DB)

Met 102 brouwers en bierfirma's, die samen circa 500 verschillende bieren aanbieden, is het Zythos Bierfestival in Leuven naar eigen zeggen het grootste bierfestival van het Europese vasteland. Vorig jaar kreeg het festival 13.000 bezoekers over de vloer. Organisator Yannick de Coquéau mikt dit jaar op 15.000. De toegang is nog steeds gratis. Wie een van de bieren wil proeven, betaalt steevast 1,4 euro voor een gevuld proefglaasje van 15 cl. Nieuw dit jaar is dat bezoekers bij de brouwers bieren kunnen kopen om mee naar huis te nemen. Voorheen kon dat enkel in een centrale bierwinkel. Een andere innovatie is een stand waar bierkenners 'bieradvies' geven dat volledig afgestemd is op de eigen smaak en verwachtingen. Naar aanleiding van het festival worden in Leuven tal van activiteiten georganiseerd. Zo zetten zowel Stella Artois als huisbrouwerij Domus hun deuren open. Vanaf de Grote Markt organiseert de toeristische dienst 'bierwandelingen' door Leuven met aandacht voor het rijke bierverleden van de stad. Ook het museum M zet een culinaire uitstap op het getouw. De cafés op de Oude Markt serveren tijdens het weekend een selectie buitengewone bieren en een tiental restaurants dient biermenu's op. Hotels bieden speciale arrangementen aan. (Belga/DB)