Leren kennen: de poke bowl

Na de buddha bowl uit de Verenigde Staten – een mix van groenten, oliehoudende zaden, vruchten, granen en peulvruchten, doet nu ook de Hawaïaanse poke – spreek uit als pokay – bowl bij ons zijn intrede. Wij geven alvast een recept én bijpassende dranken.

Keeping it fresh with our Yuzu Salmon topped with seaweed salad ??????

A photo posted by Sweetfin (@sweetfin) on

De poke bowl is een kom met gemarineerde en in kleine blokjes gesneden rauwe vis (zalm, tonijn of octopus) en groenten (blokjes komkommer of avocado, lente-ui, verse gember, algen, bladkool, zeesla…) bovenop een portie rijst. De poke kan op smaak gebracht worden met een scheutje sesamolie, sojasaus of wat pepertjes en wordt standaard bestrooid met wat sesamzaadjes.

In Californië krioelt het al van de ‘pokerias’, en zoals wel vaker met Amerikaanse foodhypes, komt nu ook de poke bowl onze richting uit. Binnenkort ook in jouw keuken?

Poke bowl met avocado

Ingrediënten (voor 2 bowls)

 • 2 el soyasaus
 • 1 tl rijstazijn
 • 1 tl sesamolie
 • 1 tl sesamzaadjes (en nog wat extra voor de afwerking)
 • 1/2 tl vlokken gedroogde rode peper
 • 450 g zalm, in hapklare stukjes gesneden en rechtstreeks uit de zee (erg vers dus)
 • 2 tot 3 bosuitjes, fijngesneden
 • 1 avocado
 • 1/2 komkommer
 • Gekookte rijst
 • Zeewiersalade die je in de versafdeling vindt (optioneel)
 • Ingelegde gember (optioneel)

Bereiding

 1. Meng de soyasaus, azijn, rode peper, bosuitjes, sesamolie en -zaadjes en giet het mengsel over de zalm. Laat vijf minuten marineren.
 2. Snijd ondertussen de avocado in blokjes die ongeveer even groot zijn als de vis en snijd de komkommer in schijfjes. Meng voorzichtig onder de zalm.
 3. Doe de rijst in twee mooie kommen, schep er het vismengsel over en werk af met zeewiersalade en enkele stukken ingelegde gember.

Je kan maar met weinig gerechten zo gemakkelijk variëren als met de poke bowl! Wil je liever een andere vis? Vergeet de zalm en ga voor de soort naar jouw keuze. Of vind je sojabonen het absolute einde? Smijt ze erbij! Je mag dit recept interpreteren als basisidee, en het aanpassen naar believen. Hoe persoonlijker, hoe beter.

En wat drinken we daarbij?

Niet zo thuis is de Hawaïaanse keuken en geen idee wat je bij zo’n poke bowl kan drinken? Je hoeft het niet ver te zoeken, want een fruitige wijn met licht karakter zoals een Bordeaux past perfect bij het verfrissende gerecht. Een jury van 11 Belgische experts koos telkens een witte, rosé en rode Bordeaux om bij een poke bowl te serveren.

Michel Lynch – 2014 – Bordeaux

De Coninck €7 – €12

Een wijn met 100 % witte Sauvignondruiven. Krokant, fris en luchtig. Deze vernieuwende witte Bordeaux wordt gekenmerkt door een unieke zuiverheid. Hij is ideaal op warme zomerdagen en dankzij de plantaardige en citroenachtige aromatische toetsen uitermate geschikt om de poke bowls wat extra punch te geven.

Château de Parenchère – 2014 – Bordeaux Clairet

Delhaize €7 – €12

Dit is geen rosé, wel een Clairet! Deze frambooskleurige rosé past perfect bij de rode tonijn in onze poke bowl. Deze referentie verenigt de lichte tannines van rode wijn met het verfrissende karakter van een rosé. Een mooie combinatie van Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Het is een krachtige en droge wijn met voldoende frisheid en rijkdom om de smaak van de vis tot zijn recht te laten komen.

Château Haut Champion – 2014 – Bordeaux

Bag in Box €7 – €12 – www.chateaubib.com Waarom zouden we ons het leven niet wat gemakkelijker maken en met een ‘Bag in Box’ maximaal genieten van het terrasjesweer? Deze wijn combineert Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Het is een lichte en fruitige wijn met akkoorden van rode en zwarte vruchten en voldoende kruidige toetsen om perfect te passen bij een poke bowl. Serveer deze licht verfrissende wijn tijdens een picknick.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content