Lekkere likstokken

Een smakelijk hapje, zoals een minikroket, een scampi met mango, een oester omwikkeld met spek of een praline van in maanzaad gewentelde ganzenlever, krijgt een meerwaarde wanneer het hapje op een stokje of andere soort spiesje is gepresenteerd. Lekkere lollies zijn gemakkelijk in een handomdraai te bereiden en brengen verrassing en vreugde op recepties, op de buffettafel of aan tafel als amuusje of snoeperij bij de koffie.

Eten van een stokje is leuk en is praktisch, want je handen blijven schoon. De mogelijkheden zijn legio: de samenstelling van de lekkere likstokken is voor de creatieve kok een gedroomd moment om te tonen dat hij de kunst van het combineren meester is. De lollies presenteert men niet liggend maar rechtop.

Er zijn mooi ontworpen designspiesjes met bijbehorende standaards op de markt of je kunt zelf iets in elkaar knutselen, zoals spiesjes in een bloempotje gevuld met kiezels of granen, spiesjes in een houten standaard van reageerbuisjes uit het lab of spiesjes gestoken in een stuk natuursteen waarin gaatjes zijn geboord.

Wat je aan het spiesje prikt, dient lekker te zijn en het mag warm, op kamertemperatuur of ijskoud. Het hapje mag echter in geen geval uiteen vallen, want dan is het spiesjesfeest mislukt!

Klik op bovenstaande lollies en doe inspiratie op.

Tonijn: in blokjes gesneden, gemarineerd in soja en wasabi, in sesam gerold en aan spies teken, versieren kan met gekonfijte gember of wasabi.

Sushi van rolletje gerookte zalm gevuld met boursinkaas en versierd met blaadje basilicum. en zalm canneloni van rolletje zalm gevuld met zure room, dille en eventueel versierd met zalmeitjes.

lolly3b-jpg11948381615441194836345411_KW_v2

Haring: plakje appel en stukje zure haring aan spies.

Rauwe ham en braam.

Drie maal geitenkaas in maanzaad, zonnebloemzaden en sesam .

lolly6b-zonnebloem-jpg11948381615441194836345475_KW_v2

Ganzenlever: balletjes van ganzenleverterrine vormen, in maanzaad rollen en als bonbon aan spies steken met een stukje gebakken kruidenkoek en een blaadje van een eetbare bloem.

Kerstomaat: burgers van doormidden gesneden kerstomaat met blauwe kaas en blaadje basilicum tussen de twee helften.

Ganzenlever: balletjes vormen van ganzenleverterrine en met een stukje haring en gerookte rode biet aan spies steken.

Soesjes gevuld met room en rood fruit.

Amandelkoekjes gevuld met crème.

Deegbakje met zomerfruit.

lollyextra1-jpg11948381615441194836345587_KW_v2

lollyextra2-jpg11948381615441194836345603_KW_v2