De Libanese keuken is een blijver: simpel, toegankelijk, voor iedereen betaalbaar. Libanese gerechten zijn over het algemeen ook lichter dan die in de rest van het Midden-Oosten, met dips op basis van goede oliën en veel groenten. Voor vegetariërs is het een paradijs, met recepten die rijk zijn aan kikkererwten, bonen, gegrilde aubergines, bieten en courgetten. Er wordt veel met kruidenmengsels en specerijen gewerkt, maar van nature is de Libanese keuken niet pikant zoals de Indiase of de Thaise. Wie pikant wil eten, kan naar believen harissa toevoegen.

Onderstaande gerechten kregen we van Tony Kitous, de sterke man achter de Britse bistroketen Comptoir Libanais. Met zijn gelijknamige kookboek wil hij de wereld vertrouwd maken met eenvoudige maar verrukkelijke gerechten uit de Libanese keuken. Smakelijk!

RECEPT: Fattoush met granaatappelmelasse-dressing

Deze fattoush, misschien wel de beroemdste Arabische salade, is een hemelse combinatie van brood en frisse groenten.

RECEPT: Gerookte auberginepuree met knoflook, tahin en munt (Baba ghanoush)

Het geheim om de baba ganoush een perfecte smaak en textuur te geven, is het vocht rustig te laten verdampen om de aubergine te concentreren.

RECEPT: Lamskofta met pistache

In het Arabisch betekent kofta 'gehaktbal', maar daarom zijn ze niet altijd rond. Ze kunnen net zo goed het model van 'torpedo's', burgers, of lange worstjes hebben.

RECEPT: Platbrood met halloumi en zwart sesamzaad (Man'ousha jabneh)

Man'ousha kun je omschrijven als een Libanese versie van pizza. Het zijn platte broodjes, belegd met za'atar en gesmolten kaas of vleeswaren, en worden meestal geserveerd bij het ontbijt.

Comptoir Libanais, Tony Kitous en Dan Lepard, Terra-Lannoo, 288 p., 19,99 euro.

De Libanese keuken is een blijver: simpel, toegankelijk, voor iedereen betaalbaar. Libanese gerechten zijn over het algemeen ook lichter dan die in de rest van het Midden-Oosten, met dips op basis van goede oliën en veel groenten. Voor vegetariërs is het een paradijs, met recepten die rijk zijn aan kikkererwten, bonen, gegrilde aubergines, bieten en courgetten. Er wordt veel met kruidenmengsels en specerijen gewerkt, maar van nature is de Libanese keuken niet pikant zoals de Indiase of de Thaise. Wie pikant wil eten, kan naar believen harissa toevoegen. Onderstaande gerechten kregen we van Tony Kitous, de sterke man achter de Britse bistroketen Comptoir Libanais. Met zijn gelijknamige kookboek wil hij de wereld vertrouwd maken met eenvoudige maar verrukkelijke gerechten uit de Libanese keuken. Smakelijk!RECEPT: Fattoush met granaatappelmelasse-dressingDeze fattoush, misschien wel de beroemdste Arabische salade, is een hemelse combinatie van brood en frisse groenten.RECEPT: Gerookte auberginepuree met knoflook, tahin en munt (Baba ghanoush) Het geheim om de baba ganoush een perfecte smaak en textuur te geven, is het vocht rustig te laten verdampen om de aubergine te concentreren.RECEPT: Lamskofta met pistache In het Arabisch betekent kofta 'gehaktbal', maar daarom zijn ze niet altijd rond. Ze kunnen net zo goed het model van 'torpedo's', burgers, of lange worstjes hebben. RECEPT: Platbrood met halloumi en zwart sesamzaad (Man'ousha jabneh)Man'ousha kun je omschrijven als een Libanese versie van pizza. Het zijn platte broodjes, belegd met za'atar en gesmolten kaas of vleeswaren, en worden meestal geserveerd bij het ontbijt.