Le Tour du Vin: Rennes – Mûr-de-Bretagne

Wijnsommelier Lotte Wolf selecteert telkens een bijzondere wijn op maat van de Touretappe van de dag. Vandaag maken we de oversteek naar Zuid-Afrika, het land waar gele trui-drager Christopher Froome leerde fietsen.

Le Tour du Vin: Rennes - Mûr-de-Bretagne
© gf

Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blog Tour du Vin fietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.

Dag 8: Rennes – Mûr-de-Bretagne

We drinken: Saffraan, cinsaut, Mount Abora, 2014, Swartland, Zuid-Afrika.Ivory White, blend, Johan Meyer, 2014, Swartland, Zuid-Afrika.

Omdat we finishen op een berg, omdat het een ode is aan Froome, omdat ik hier gewerkt heb. En vooral omdat ik er zin in heb. Vandaag drinken we de Zuid-Afrikaanse wijn Mount Abora, vernoemd naar de mythische berg uit het gedicht van Kubla Khan. Dit gedicht gaat over het creëren van kunst. En wijn maken is ook een vorm van kunst.

Een echt kunstwerk is de Saffraan, een persoonlijke favoriet. Heel kruidig, zacht, speels, soepel en vooral karakteristiek. De wijn komt van oude cinsaut-stokken, de ‘moeder’ van de pinotage. Zie je Froome graag in het geel, dan raad ik de Ivory aan: een chenin blanc-blend, Swartland-stijl. Mijn favoriete witte wijn van Johan Meyer en misschien wel mijn lievelingswijn…

Alle wijnen verkrijgbaar via Aventura Exciting Wines.

Le Tour du Vin: Rennes - Mûr-de-Bretagne
© gf

Froome, een Engelsman geboren in Nairobi, leerde fietsen in Zuid-Afrika. Niet vreemd want Zuid-Afrika heeft een goede fietscultuur. Fietsen door de wijngaarden in Zuid-Afrika is echt fantastisch. Spannend ook. Vooral de omgeving van Stellenbosch. Eigenlijk is het meer een mountainbike-gebied, met waanzinnige uitzichten. Mocht je er eens op vakantie gaan, dan moet je dat zeker eens doen. Na het fietsen is het heerlijk genieten van hét nationale gerecht, de braai (lees: een rokende barbecue met enkel grote lappen vlees). Want zoals de Zuid-Afrikanen zeggen: ‘Kip is een groente’. Maar er is meer, veel meer. Zuid-Afrika barst van de toprestaurants. Een kleine greep uit mijn favorieten:

Kaapstad

The Test Kitchen (nummer 28 van S. Pellegrino’s The World’s 50 Best Restaurants)

The Pot Luck Club (zelfde eigenaar als The Test Kitchen maar met een ander concept. Ook echt top!)

Burrata (eigenaar is de oud-sommelier Neil Grant van Rust en Vrede)

Willoughby (Victoria Wharf Shopping Centre, hele goede en verse sushi)

Takumi (de beste sushi maar let op: ‘No pets, children under 10-years-old or wise guys’)

Winelands

The Jordan Restaurant (op het domein van Jordan Stellenbosch, toprestaurant met top-uitzicht)

Babel Restaurant, Babylonstoren (alles uit eigen tuin, supersmaken, wel reserveren)

The Greenhouse (ook onderdeel van Babylonstoren. Formeler maar niet minder lekker. Het hotel van Babylonstoren heeft ook een spa!)

La Colombe (Franse keuken met een Afrikaanse toets, in Constantia)

Le Quartier Français (van de Nederlandse chef Margot Janse, in Franschhoek Valley)

Mama Cucina (voor de allerbeste pizza’s van Swartland, al zijn er niet veel andere 😉

Café Felix (heerlijk eten, vooral na een zware dag wijn maken in Riebeek Kasteel)

Lotte Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content