Le Tour du Vin: Arras – Amiens

Wijnsommelier Lotte Wolf selecteert voor elke etappe van de Ronde van Frankrijk een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners die dag de ziel uit hun lijf pedaleren. Vandaag wijken we af van de Tourroute voor dit beest van een wijn.

Le Tour du Vin: Arras - Amiens

Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blog Tour du Vin fietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.

Dag 5: Arras – Amiens

We drinken: Rivetto Barolo 2011

Poeh, poeh alleen maar vlakte. Ik mis de bergen! Herinner je je de Giro d’Italia nog? Daar fietsten de renners wel door de bergen en wijngaarden. Zo mooi! De Tour laat ons op wijngebied een beetje in de steek vandaag. Dus halen we goede herinneringen op aan de Giro en drinken we mijn favoriet uit Noord-Italië: de Barolo. Een beest van een wijn! Als een cheeta: wild, pittig en toch speels. Maar wel met een rauw randje. Mijn nieuwe ontdekking is de Rivetto, uit 2011 en nu al op dronk. Hij heeft tonen van bosvruchten, viooltjes, pittige tannine en aardse tonen die bijna roestig worden. De geweldige ruggengraad zorgt voor een super afdronk. Dus erg lekker :-). Te koop via Barolo & More.

Le Tour du Vin: Arras - Amiens
© gf

Gastronomische mogelijkheden

Barolo’s zijn echte terroir-beesten. Net als Rivetto’s. De makers van deze wijnen zijn echte puristen. Geen chemicaliën in de wijngaard, en ook niet in de wijnkelder. Ze gebruiken alleen een minimale hoeveelheid zwavel, zoals het hoort. En er mag gegeten worden bij deze wijnen, al is een Barolo soms een maaltijd op zich.

Wat eten we bij deze wijnen? Daar heeft Moeder Natuur iets op gevonden. Vaak zijn de producten die in het gebied zelf groeien de perfecte match bij de wijnen. Dit gaat zeker op voor de Barolo’s: hier passen truffels schitterend bij. Maar helaas, die zijn er nog niet. Daar moeten we nog een paar maanden op wachten. Maar ook andere paddenstoelen harmoniëren bij deze wijnen. Zelf ga ik voor een kalfsentrecote, roomsaus met paddenstoelen en gebakken aardappels. Een erg Hollandse gva (groenten,vlees,aardappels), maar heel lekker en uiterst makkelijk klaar te maken. Als daar dan ook nog eens een Barolo bij wordt geschonken, kan ik niet wachten om te beginnen.

Lotte Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content