Le Tour du Vin: Abbeville – Le Havre

© iStock

Wijnsommelier Lotte Wolf selecteert telkens een bijzondere wijn op maat van de Touretappe van de dag. Vandaag: een chablis met dezelfde uitstraling als de rotsen die de renners op hun weg naar Le Havre passeren.

Le Tour du Vin: Abbeville - Le Havre

Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blog Tour du Vin fietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.

Dag 6: Abbeville – Le Havre

Oh wat zijn de kliffen van de Pays de Caux mooi! De spierwitte krijtrotsen die als waakhonden de Franse kust beschermen zijn magisch om te zien. Ook in de Champagne en Chablis vind je deze grondsoort. Daarom vind ik dit een goed moment voor een chablis met dezelfde uitstraling als de rotsen: zuiver, woest elegant en voor altijd in je geheugen gegrift. De chablis van de Canadees Patrick Piuze is weergaloos goed en loepzuiver. Zelfs zijn basiswijn Terroir de Chablis smaakt al top.

Santé!

Le Tour du Vin: Abbeville - Le Havre
© gf

Een Canadees in Chablis?

Patrick Piuze maakt pas sinds 2008 wijn in de Chablis. Hij bezit geen eigen wijngaarden en koopt zijn druiven alleen van boeren met het beste terroir. Toch wel bijzonder, een Canadees in de Chablis, niet? Zeker als je weet dat Patrick helemaal niet uit een ‘wijnnest’ komt. Op 18-jarige leeftijd ontmoette hij Michel Chapoutier, de bekende wijnmaker uit de Rhône. Hij besmette Patrick met het ‘wijnvirus’ en het kwaad was geschied. Na veel stages te hebben gevolgd, streek Patrick uiteindelijk neer in het mooie Chablis.

Alles in de wijngaard

Door goede connecties en hulp van telers lukt het Patrick ieder jaar weer om de mooiste druiven te bemachtigen. Daarvoor selecteert hij alleen wijngaarden van 40 jaar en ouder. Het hele jaar is hij bezig de wijngaarden te controleren en ze zo nodig nog meer liefde te geven.

Alleen in de kelder doet hij bijna niets. Gisten gebeurt op natuurlijke wijze en van filtering is geen sprake. Nu al wordt hij als een van de groten in de Chablis gezien.

Alle wijnen zijn te koop via de importeur: Pasteuning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content