‘L’Air des Sens’ in Zoutleeuw verkozen tot beste groenterestaurant van Vlaanderen

‘L’Air des Sens’ mag zich een jaar lang het beste groenterestaurant van Vlaanderen noemen. Dat bleek tijdens de voorstelling van de nieuwe Groene Gault&Millau-gids, dat de beste groenterestaurants van de Benelux bundelt.

De nieuwe Groene Gault&Millau is uit. De groene variant van de bekende culinaire gids biedt opnieuw een overzicht met adressen in België, Nederland en Luxemburg waar lekker en gezond kan getafeld worden. En dat zijn er weer heel wat.

Deze nieuwe editie telt meer dan 500 adressen van de beste groente- en vegetarische restaurants, de interessantste markten, groente- en fruitwinkels, en zelfplukboerderijen. Maar ook van opmerkelijke soep- en saladbars en exotische groenterestaurants werden in het boekje opgenomen.

Radijzen

Voor het eerst worden de groenterestaurants gequoteerd met radijsjes volgens het We’re Smart® World Charter. Dit totaalplatform streeft naar een gezond, ecologisch, evenwichtiger, socialer en ook respectvol leven en manier van zaken doen.

De geselecteerde eetadressen worden beoordeeld op het percentage groenten en fruit in de maaltijd, smaak en originaliteit, presentatie, structuur van de ingrediënten, natuurlijke kleuren en communicatie rond het gebruik van groenten en fruit. Acht restaurants kregen het maximum van vijf radijzen.

L’Air des Sens is beste groenterestarant van Vlaanderen

Net als vorig jaar werd bij de voorstelling van de gids ook de beste groenterestaurants van 2016 bekendgemaakt. In Vlaanderen is dat ‘L’Air des Sens’, het restaurant van David Schultz in Zoutleeuw. In zijn keuken bereidt hij met verschillende technieken ‘oogstrelende’ schotels boordevol smaken, met een hoofdrol voor seizoensgebonden groenten.

‘Zijn gerechten waren voor ons de verrassing van het jaar’, aldus de jury. ‘In het DNA van Schultz zit een liefde voor de natuur, de seizoenen en het prikkelen van alle zintuigen.’

‘Zijn menu Leeuwse Velden bestaat uit twaalf kleine gerechten waarin enkel het ‘hoofdgerecht’ vlees of vis bevat. Een van de hoogtepunten is de combinatie van wortelgroenten waarvan elke groente volgens een aparte techniek is bereid: wij kregen bietjes, raapjes, radijs met een emulsie van kriekbier en kriekazijn en een mousseline van aardappel en dragon. Een gerecht met een schitterend evenwicht en smaakbalans’, zo klinkt het in het rapport. ‘En niet alleen de gerechten waren fantastisch, maar ook de aangepaste drankjes, die perfect bij de gerechten pasten.’

Het beste groenterestaurant van Wallonië en Luxemburg is L’Eveil des Sens, in Montigny-le-Tilleul; beste groenterestaurant van Nederland is The Scelta Kitchen, in Venlo.

Arabelle Meirlaen, ambassadrice 2016

Voor het tweede jaar op rij stelt de Groene Gault&Millau haar ambassadeurs voor. ‘Het zijn telkens chefs die hun keuken volledig op groenten baseren of die een bijzondere groentefilosofie hebben.’ Voor Europa mag voormalig ladychef van het jaar Arabelle Meirlaen de titel van ambassadrice dragen

Deze editie 2016 telt verder enkele maatschappelijke thema’s zoals Vegucation, de eerste opleiding voor plantaardige koks. Er is een uitgebreid dossier rond het belang van voeding bij topsporters, die ook zelf vertellen over hun voedingspatroon. Sterrenchef Matthieu Beudaert van het Kortrijkse toprestaurant Table d’Amis deelt een recept van gnocchi primavera voor voetballers Kevin de Bruyne en Wesley Sneijder. Carlo Petrini, de godfather van Slow Food, geeft enkele culinaire inzichten. En onder meer ministers Maggie De Block en Jo Vandeurzen geven tekst en uitleg over hun favoriete groente.

De gids bevat ook praktische informatie, met onder meer een groente- en fruitkalender gelinkt aan de seizoenen. (DB)

De nieuwe Groene Gault&Millau (16,95 euro) wordt gelanceerd binnen ‘De Week van Groenten en Fruit 2016’ en is een initiatief van Frank Fol, De Groentekok, en de restaurantgids Gault&Millau. Te koop in de betere boekhandel of online.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content