Ladychef of the Year Laure Genonceaux eert het eiland van haar moeder

Laure Genonceaux © Diane Hendrikx

Moederdag wordt ten huize Genonceaux gevierd met een exclusief, veelkleurig recept dat helemaal de sfeer ademt van het eiland Mauritius.

Nog niet zo lang geleden bezong Laurent Balancy, letterlijk met de tranen in de ogen, de culinaire charmes van de eilanden in de Indische Oceaan. De chef, afkomstig uit Réunion, vertelde vol vuur over de ochtendnevel, de hutten waar de worstjes worden gerookt, de vruchten die zomaar uit de bomen vallen en de specerijen die op deze breedtegraad het leven zo paradijselijk maken. Een fundamentele schakel in het overbrengen van deze kennis waren volgens hem de vrouwen.

Ook Laure Genonceaux weet, dankzij haar Ardense vader en Mauritiaanse moeder, als geen ander wat dat betekent. Haar culinaire wereld is direct geïnspireerd door de in familiekring bereide maaltijden op het strand. ‘Mauritius is dé plek voor familiefeesten op het strand. Iedereen brengt iets mee. Als de avond valt, speelt er altijd wel iemand gitaar, waarna iedereen op het strand in slaap valt. Voor mij is dat het beeld van echte vrijheid’, zegt ze op weemoedige toon.

Het is duidelijk een vrouwenverhaal, want Laure was dol op de gerechten van haar moeder en ook op de feestmalen van haar grootmoeder Solange, die de eeuwenoude tradities met veel zorg in ere hield. Een invloed die daarbij geregeld naar boven komt, is de Chinese keuken. Dat geldt ook voor het gerecht uit het receptenboek van haar moeder, dat ze exclusief aanbiedt aan Knack Weekend.

Het recept van Laure Genonceaux: Meefoon bouillon

Opmerkelijk is ook dat ze in haar gastronomisch restaurant, dat open is sinds januari 2016, altijd weer terugvalt op haar culinair erfgoed. Meer nog, ze tilt het naar een hoger niveau en kiest resoluut voor diversiteit.

Brinz’l, Karmelietenstraat 93,1180 Brussel, 02 218 23 32. brinzl.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content