Een simpele toog scheidt Florence D'Avino (38) van haar klanten. Geen afgesloten ruimte dus, maar een open keuken waar je alles ziet. De jonge vrouw doet ook alles zelf, ze kookt én ze zorgt eigenhandig voor de bediening van de gasten. Een zware taak? Een stresserend beroep? Volstrekt niet, aldus Florence, die zelfs zingend achter het fornuis staat.

Oma als inspiratie

Voor haar was het een roeping: 'Ik was secretaresse, maar tegelijk kon ik ergens beginnen als keukenhulpje. Ik vond dat zo leuk dat ik beide jobs een tijd gecombineerd heb. Maar al vlug begreep ik dat de keuken mijn ding was en dat ik me alleen daar kon ontplooien. Meteen ben ik een opleiding gaan volgen. Ik kreeg toen ook de kans om aan de slag te gaan in Le Bistro de Jean-Phi in Bergen, eerst als commis en vervolgens als hulpkok. Daar zag ik de mogelijkheden van het vak.'

© .

Vandaag runt Florence helemaal alleen haar eigen zaak. Het was een gewaagde stap, en ook al geeft ze toe dat het elke dag weer een strijd is, ze heeft er geen spijt van. Ze heeft de passie voor lekker koken en eten dan ook van geen vreemde. 'Ik bracht vroeger veel tijd door bij mijn oma. Zij had leren koken door vaak naar buurtwinkels te gaan, waar de omaatjes toen nog recepten uitwisselden. Zij prikkelde mijn verbeelding en leerde me dat we niet alleen eten om ons te voeden, maar ook voor de gezelligheid en het samenzijn.'

La Popote, rue du Pont Gotissart 1, 1400 Nijvel. 067 37 07 77.