Kwart Europeanen wil minder vlees eten
Een kwart van de Europeanen verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Opmerkelijk is wel dat iedereen daar zo zijn eigen reden voor heeft.
Volgens het rapport The protein shift: will Europeans change their diet?, uitgevoerd in opdracht van de bank ING, staat de dominante positie van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, zuivel en eieren nadrukkelijk ter discussie in het westerse dieet.
Kaas favoriet van Europa
Gemiddeld 27 procent van de Europese consumenten geeft aan dat ze de komende vijf jaar verwachten hun vleesverbruik te verminderen. In België is dat zelfs 34 procent van de consumenten, in Italië 31 procent, Duitsland 25 procent en Nederland 23 procent. De Luxemburgers denken het vaakst dat ze binnen vijf jaar minder vlees zullen eten (38 procent), de Britten het minst (15 procent).
Gemiddeld zou dat betekenen dat de vleesconsumptie binnen vijf jaar met 3,4 procent zal dalen per hoofd van de Europese bevolking.
Mocht een welbepaald dierlijk product niet langer beschikbaar zijn is het vooral kaas dat het hardst zal worden gemist in Europa (20 procent), gevolgd door kip (17 procent) en melk (14 procent). Lamsvlees zou slechts door 2 procent van de Europeanen hard worden gemist.
Insecten (nog) een brug te ver
“Voedingsbedrijven moeten er rekening mee houden dat door toedoen van overheidsbeleid en innovaties de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten tegen 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50”, stelt het rapport.
Alternatieven voor vlees en zuivel zijn volgens de onderzoekers aan een opmars bezig. Alleen al in de VS wisten fabrikanten voor meer dan 500 miljoen dollar op te halen voor de ontwikkeling van plantaardige producten op basis van soja, tarwe of erwten. De prijs, het feit dat plantaardige alternatieven gezond zijn en het gebruiksgemak van de vleesvervangers zijn troeven waarmee consumenten overtuigd kunnen worden om vaker voor deze producten te kiezen.
Sommige eiwitbronnen lijken daarbij vooralsnog een brug te ver. Een hamburger op basis van algen staat slechts bij 1 op 10 consumenten regelmatig op het menu (10 procent). Een hamburger gemaakt van insecten kan slechts 8 procent overtuigen. 71 procent van de respondenten denkt dat ze nooit zeewier, algen of insecten als vervanger voor vlees zullen eten.
Milieu, gezondheid en dierenwelzijn
De redenen waarom mensen bereid zijn om minder vlees te eten verschillen per land. In België is dat het vaakst uit een bezorgdheid voor de eigen gezondheid, in Duitsland om redenen van dierenwelzijn. Voor Nederlanders is de milieu-impact van dierlijke eiwitten de belangrijke drijfveer.
Gemiddeld genomen is voor Europeanen gezondheid de voornaamste reden om minder dierlijke eiwitten te consumeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier