KVLV schenkt minister Schauvliege Ons Kookboek zonder recepten

© BELGA

Om aandacht te vragen voor prijzenproblematiek in de Vlaamse land- en tuinbouw overhandigde KVLV Vrouwen met Vaart, de grootste vrouwenvereniging in Vlaanderen, vrijdag een exemplaar van de bestseller “Ons Kookboek” aan Vlaams minister Joke Schauvliege. Maar dan wel een zonder recepten in.

“In de laatste tien jaar is het aantal landbouwbedrijven gedaald met meer dan 30 %”, zegt nationaal voorzitster Nik Van Gool (KVLV) op de wekelijkse markt in minister Schauvlieges thuisbasis Sleidinge. “In 2014 alleen al daalde het Vlaamse landbouwinkomen met 15 tot 20 pct en het lijkt erop dat het ondertussen alleen maar erger geworden is. Geen enkele ondernemer kan overleven als hij lange tijd onder de kostprijs moet verkopen. Ook voor het gezin, dat afhangt van een landbouwinkomen, is dat bijzonder pijnlijk. En dat merken we dagelijks uit de noodkreten van onze leden, het water staat hen echt aan de lippen.”

Iconisch kookboek

Om aandacht te vragen voor de prijzenproblematiek en ter ondersteuning van de actie SOS Voedselprijzen, schonk KVLV een blanco exemplaar van “Ons Kookboek”, allicht Vlaanderen’s meest gekende receptenboek. “Na honderd jaar culinaire geschiedenis vragen meer dan 95.000 leden van KVLV zich af in welke mate de gerechten uit Ons Kookboek hen nog kunnen smaken. Als de situatie in de land- en tuinbouw niet snel verbetert, verdwijnen ook deze producten.” De vereniging vraagt zich ironinsch af of ze die recepten dan moeten schrappen, vandaar de symboliek met de blanco pagina’s.

KVLV schenkt minister Schauvliege Ons Kookboek zonder recepten
© kvlv

Europa

De actie komt er in aanloop naar een speciale top van de Europese landbouwministers op 7 september in Gent, waarop de crisis in de sector het enige agendapunt is, en waarvoor minister Schauvliege met landbouwministers uit Nederland en Frankrijk overlegt om meer druk uit te oefenen. “Er gaat heel wat verloren in de schakels tussen boeren en consumenten”, verduidelijkt minister Joke Schauvliege (CD&V). “Voor de consument hoeft voedsel niet per se duurder te worden, het komt erop neer meer transparantie te creëren in de keten.” De oplossingen moeten van Europa komen, zegt Schauvliege. “We kunnen niet eenzijdig structureel in de prijs ingrijpen.”

Daarnaast wijst minister Schauvliege ook op een aantal maatregelen die Vlaamse regering nam om de facturen te verlichten, zoals onder meer tegemoetkomingen in het kader van ophalen van kadavers of het mestactieplan, en een recente uitbreiding van de waarborglening. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content