Kriek aan tafel: zo combineer je het

© iStock

Wijn heeft al een sterke reputatie aan de tafel, maar wist je dat ook bier het prima doet bij eten? Zelfs een zuur-zoet bier als kriek verdient er een plekje. Hoe? Dat leest u hier.

We weten het ondertussen wel: bij vis drink je doorgaans witte wijn, bij een stevig vleesgerecht schenk je rood. Nu food pairing steeds populairder wordt, kiezen kenners echter ook vaker voor minder voor de hand liggende begeleidende dranken. De heropwaardering van bier als tafeldrank is al even beslecht, maar nu experimenteren steeds meer sommeliers ook met fruitbieren zoals kriek.

“Wie aan food pairing wil doen heeft twee mogelijkheden: ofwel zoek je contrasten op, ofwel zoek je naar een smaak die een andere smaak meer in de verf zet.”

Contrasterend of aanvullend?

Kriek heeft een uitzonderlijk karakter en een bijzonder smakenpalet. Het is in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken geen zoet, maar eerder een zuur-bitter bier. “Wie aan food pairing wil doen heeft twee mogelijkheden: ofwel zoek je contrasten op zoals de perfecte combinaties bitter – zuur of bitter – zoet, ofwel zoek je naar een smaak die een andere smaak meer in de verf zet,” zegt biersommelier Rudy Beckers. Zo is het geweten dat zout andere smaken (zoals zoet) kan doen laten schitteren: er is een reden achter dat typische snufje zout in cake- of pannenkoekenbeslag. “Het enige dat je best vermijdt, is bitter en zout.”

Bij het dessert

Met zijn bitter-zure tint sluit Kriek perfect aan op de trend in de gastronomie om frisse zuren en bittere toetsen te combineren. “Een zuur bier, zoals Kriek, harmoniseert het best met een combinatie van bittere en zure smaken. Wanneer een Kriekske opgediend wordt met een duo van chocolade (bitter) en rode vruchten (zuur) komt hij helemaal tot zijn recht,” besluit Olivier Declercq, plant manager van de Belle-Vue brouwerij. Een stevige chocoladetaart en een frisse kriek is dus een ideale combinatie.

Kriek aan tafel: zo combineer je het
© iStock

Tijdens de rest van de maaltijd

Dat een frisse kriek goed aansluit bij een afsluitend gerecht na een maaltijd is niet echt een verrassing, maar wist je al dat je het drankje ook kan presenteren bij het voor- of hoofdgerecht? Ga de inwoners van het Pajottenland (de streek waar kriekenbier gebrouwen wordt) achterna en eet er een frisse boterham met plattekaas, radijsjes en wat grof zeezout bij. Of combineer de drank met stevig doorsmakende producten zoals gorgonzola of zoute charcuterie. Een totaal ander effect geeft kriek in combinatie met een typisch slaatje tomaat-mozzarella.

Maar, zo benadrukt Beckers, “het belangrijkste is nog steeds proeven. Je kan niet op voorhand weten welke producten goed samengaan zonder je smaakpapillen te gebruiken. Ik kan iedereen aanraden gewoon enkele soorten kriek op tafel te zetten – gaande van de zoetste tot de meer authentieke variant -, een hoop vrienden te verzamelen en in alle gezelligheid samen te proeven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content