Koop je verse groenten online bij de boer dankzij Fermet

© iStock

Een portie verse groenten en fruit bij de boer halen, dat lijkt iets uit ver vervlogen tijden nu de winkelrekken in supermarkten tot aan de nok gevuld zijn. De dames achter het Antwerpse Fermet willen hier verandering in brengen.

Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond en ook Fermet is een online platform. Het is als het ware de digitale versie van de boerenmarkt, die op zoveel vlakken een veel duurzamer concept is dan gewoon je groenten, fruit en vlees in de supermarkt te halen. Veel mensen willen een zich een meer ecologische levensstijl aanmeten en een initiatief als Fermet is hiervoor perfect. Het is een mix van het aanbieden van ecovriendelijke producten én een enorm gebruiksgemak, iets wat in deze drukke tijden een belangrijk verkoopargument is.

Eerlijke prijs voor lokale producten

Fermet, een project van Katrien Barrat en Aline Julia, wil eerst en vooral de boeren een eerlijke prijs bieden voor hun goederen. In tegenstelling tot het 20% (boeren)-80% (alle tussenschakels en retailers) principe, hanteert Fermet een evenwichtige 50%-50% verdeling. Dat wil dus zeggen dat de helft van wat de klanten betalen terugkeert naar de boeren. En wees gerust, een eerlijke prijs betekent heus niet dat je meer zult betalen. Ondergetekende maakte deel uit van het testproject in Antwerpen en wij waren heel erg verrast dat we voor zo’n goede prijzen een mooie portie kwalitatieve producten konden kopen.

Daarnaast vinden ze het lokale gehalte van hun project van essentieel belang. Zorgvuldig uitgezochte boeren (het gamma breidt steeds meer uit) voorzien het platform van verse, lokale producten. Op de website van Fermet kan je kennismaken met de boeren, voorlopig zijn dat er negen, die hun filosofie met je delen.

Koop je verse groenten online bij de boer dankzij Fermet
© Fermet

Gebruiksgemak

Dat alles digitaal verloopt is bovendien een echte plus op het vlak van gebruiksgemak. Klanten kunnen hun bestelling doorgeven en op een afgesproken plek kunnen de bestellingen wekelijks worden afgehaald of zelfs thuis geleverd worden.

In januari liep een testproject in Antwerpen, waarbij Fermet 99 vrijwilligers hun webshop liet testen. Deze proefperiode werd op heel wat positieve reacties onthaald en vanaf 23 maart rollen de dames van Fermet hun project ‘voor echt’ uit in Antwerpen, Gent en Leuven. Je kan je hiervoor op de website inschrijven.

Wie even verwijderd woont van deze steden, kan zich toch aanmelden en wie weet is er zoveel vraag in jouw buurt dat ook daar in de toekomst een Fermet-verdeling kan plaatsvinden. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content