Kook je happy met Melissa Hemsley: ‘Eten moet vooral leuk zijn’

Melissa Hemsley © Issy Croker

Wat de gezusters Hemsley samen kunnen, kunnen ze ook alleen: geweldige kookboeken uitbrengen. Eat Happy, het eerste soloboek van Melissa Hemsley, geeft zelfs de grootste keukenkluns zin om achter het fornuis te kruipen. De gerechten zijn makkelijk te maken, in een halfuur klaar, en een gezonde interpretatie van comfortfood. Zelfs erover lezen is al lekker.

Melissa Hemsley is de helft van het duo Hemsley + Hemsley. De zussen kookten jarenlang glamoureuze gezonde kost voor de Britse beau monde en werden bekend toen ze hun recepten prijsgaven in The Art of Eating Well. Ze deden wenkbrauwen de hoogte in schieten omdat ze zich profileerden als gezonde chefs, maar ook volvette bottenbouillon, wodkacocktails en volle zuivel aanprezen. Hun voedselfilosofie, metfocus op natuurlijke ingrediënten, doorstaat misschien net daarom goed de tand des tijds. Na hun eerste boek volgde het tweede kookboek Good + Simple, een tv-show op Channel 4 en een eetcafé in Londen. Nu komt Melissa met een eerste soloboek: Eat Happy, een boek dat iedereen aan het koken moet krijgen.

Het hele light-dogma is helaas heel diep verankerd in onze maatschappij. Maar serieus, magere yoghurt?

Je belooft in je boek maaltijden die binnen de 30 minuten klaar zijn, zodat ze de concurrentie kunnen aangaan met kant-en-klaarmaaltijden of afhaalkost. Waarom is dat het uitgangspunt van je boek geworden?

Melissa Hemsley: ‘Ik hoor van zoveel mensen dat de reden waarom ze niet zelf koken een gebrek aan tijd is. Daarom wilde ik een boek maken vol gerechten die even snel klaar zijn als de tijd die het kost om een maaltijd te laten leveren. Het moest een boek worden waar je op elke pagina een recept vindt dat iedereen kan maken én dat iedereen lekker vindt. Het is absoluut geen boek voor ingewijden. Het is ook bedoeld voor mensen die totaal geen zelfvertrouwen hebben in de keuken.

Ik deed research bij lezers naar hun favoriete comfortfood en afhaalmaaltijden. Zo kreeg ik een lange lijst van gerechten als pad thai, curry’s, noedels, pizza, fish and chips, burgers en falafel. Ik tweakte deze gerechten zodat ze naast lekker ook gezond worden. Bovendien zorg ik ervoor dat je nooit meer dan twee potten nodig hebt en het gerecht in maximaal vijf stappen te bereiden is. Verder is het belangrijk dat de ingrediënten makkelijk te verkrijgen zijn, en uiteraard moet het resultaat overheerlijk zijn. De lange lijst van gerechten die ik overhield, liet ik testen door mijn vrienden. Het testpanel bestond uit alleenstaande moeders met een voltijdse baan, studenten die samenwonen en hun geld liever spenderen aan drank, families, mensen die niet graag koken en ook mensen die wel graag koken. Als het iemand niet was gelukt om het gerecht te maken in minder dan 30 minuten, vloog het onherroepelijk uit de lijst.’

In je boek wordt ook aandacht besteed aan voedselverspilling. Je geeft veel tips om het beste te halen uit restjes. Waarom is dat zo belangrijk voor je?

Hemsley: ‘Iedereen is wat nerveus over de toestand van de wereld, en we verspillen een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt. En als we het even egoïstisch bekijken, is het een stevige besparing voor ons budget als we het voedsel dat we zouden weggooien gewoon opeten. Dat zorgt ervoor dat je een lekkere fles wijn kunt kopen of vaker naar de cinema kunt. En je moet minder vaak de vuilniszakken buitenzetten.

Ik denk dat veel mensen hier wel mee aan de slag willen, maar niet goed weten waar te beginnen. In mijn boek geef ik de tips mee die ik zelf van mijn moeder heb meegekregen. Want ik heb een stevige achtergrond op dat vlak. In ons gezin werden nooit boodschappen gedaan alvorens de koelkast helemaal leeg was. Als kind vond ik dat vreselijk vervelend, maar het heeft ervoor gezorgd dat ik nu heel blij word van een maaltijd creëren met restjes en zo van niets toch iets maken.’

Kook je happy met Melissa Hemsley: 'Eten moet vooral leuk zijn'

alles mag op Kerstdag

Alle vorige boeken schreef je samen met je zus. Hoe was het om voor het eerst een boek alleen te schrijven?

Hemsley: ‘Ik was bang dat het dubbel zoveel werk zou zijn omdat ik alleen was. Maar het omgekeerde bleek waar: omdat ik een duidelijke visie had van wat ik met dit boek wilde doen, kon ik recht op mijn doel afgaan. Ik hoefde met niemand te discussiëren. Het ging dus eigenlijk heel makkelijk. Mijn zus heeft ook net een boek geschreven, het gaat over ayurvedisch koken. Het is een fantastisch boek, maar totaal anders dan het mijne. Ik vind dat iedereen het recht heeft om goed te eten, ook al heb je weinig geld. Daarom wou ik een extreem toegankelijk boek maken. Dat is ook de reden waarom ik veel kooklessen geef aan mensen die met een krap inkomen moeten rondkomen. Koken is een vaardigheid die je nodig hebt om te overleven. Mensen leren koken is een vorm van empowerment.’

De titel van je boek is Eat Happy. Hoe kun je jezelf gelukkig eten?

Hemsley: ‘Wel, ik heb net een lunch met een heleboel journalisten achter de rug. Ik voel me nu blij en voldaan. Ik ben niet alleen tevreden omdat ik mijn maag heb gevuld met lekker eten, maar ook omdat ik iets van mezelf heb gedeeld met anderen. De meeste mensen aan die tafel waren vreemden voor mij, maar door samen te eten hebben we een connectie gemaakt en samen herinneringen gecreëerd. Als hoofdgerecht koos ik voor makreel met tamarindesaus, geïnspireerd op een gerecht dat mijn moeder vroeger kookte. Zij is Filipijns en ik ben dus voor de helft Filipijns. Maar doordat ik ben opgegroeid in Londen, ken ik dat deel van mezelf alleen door het eten dat zij voor mij kookte. Het maakt me gelukkig dat ik in mijn gerechten ook over mijn roots kan communiceren.

Maar er zijn nog veel meer manieren waarop eten je gelukkig kan maken: eetgeluk is uitkijken naar wat je straks gaat eten of terugdenken aan iets heerlijks dat je gisteren hebt gegeten. Het is het plezier van op zoek te gaan naar een ingrediënt. Het is je amuseren met het klaarmaken van een maaltijd. Alleen, met een glas wijn erbij, of net met de hele familie samen. Het kan meditatieve me-time zijn of net een sociaal gebeuren. Als je het niet ziet als een taak, maar als een creatieve en ontspannende bezigheid, kan het je zoveel lol bezorgen.

En het eten zelf is natuurlijk ook fantastisch. Eten is zo krachtig: het kan je vrolijk maken, energie geven, troosten. En dat is soms nodig, want de wereld kan een deprimerende plek zijn.’ (lacht)

Is er ook eten dat je ongelukkig maakt?

Hemsley: ‘Ik hou er niet van als voedsel gedemoniseerd wordt. Het is niet zo dat er goed en slecht eten is. Er is eten dat goed voor je is en eten dat slecht voor je is op bepaalde momenten, maar dat leer je alleen door naar je lichaam te luisteren. Als een vriendin me na het weekend een berichtje stuurt dat ze zich slecht voelt omdat ze niet gesport heeft en takeawaymaaltijden gegeten heeft, vind ik dat triest. Niet omdat ze haar weekend zo heeft door-gebracht, maar omdat ze er spijt van heeft.

Alles draait om evenwicht. Als je eten afhaalt, geniet er dan van! Als je een hamburger eet, geniet ervan! Wat is het punt van een hamburger eten als je er niet van gaat genieten? Je lichaam laat je wel weten wanneer je nood hebt aan vers huisgemaakt eten. Iedereen eet te veel met Kerstmis en zolang je niet elke dag eet zoals op kerstdag is er geen probleem. Als je naar je lichaam luistert, zul je de dag erna nood hebben aan een lichte maaltijd en zo breng je jezelf weer in balans.’

Mensen kijken vreemd op dat in een kookboek over gezonde keuken ook volle yoghurt, boter, vlees en cocktails terug te vinden zijn. Jullie hebben een eigen visie op gezonde voeding, nee?

Hemsley: ‘Het hele light-dogma is helaas heel diep verankerd in onze maatschappij. Maar serieus: magere yoghurt? Het smaakt nergens naar. Een journaliste die ik sprak had haar hele leven tegen haar zin margarine gegeten omdat ze dacht dat het de gezonde optie was. Toen ik haar vertelde dat ik – als uithangbord voor gezonde voeding – boter at, was ze in shock. Sindsdien eet ze met veel enthousiasme opnieuw boter. Mijn stelregel is om altijd voor het natuurlijke alternatief te gaan. Waarom zou je vloei-bare vetten bewerken zodat ze smeerbaar worden als boter als je gewoon échte boter kunt eten? Hetzelfde met yoghurt: eet het hele, volwaardige product. Als je natuurlijke producten eet, hoef je niet te stressen. Eten moet vooral leuk zijn.’

Eat happy, feel good gerechten in 30 minuten, Melissa Hemsley, Fontaine Uitgevers, 29,95 euro.

Partner Content