Koks in spé koken voor minderbedeelden

© Aïsa Knockaert

Laatstejaarsstudenten van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde kookten voor Poverello Gent.

De laatstejaarsstudenten van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde toonden hun hart met een merkwaardig initiatief. Op woensdag 3 maart kookten ze voor minderbedeelden in het Gentse onthaalcentrum Poverello. Zo konden ook zij genieten van topgastronomie.
Met zijn 33 waren ze: jonge chefs die dit jaar afstuderen aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Allemaal waren ze even gedreven om mee te werken aan het Poverello-initiatief, dat bestond uit twee delen: het gastronomisch banket voor de ‘grande chique’ dat plaatsvond op 25 februari ten voordele van Poverello, en daarnaast een kooksessie voor de armen in het onthaalhuis van Poverello in Gent. Normaal gezien betalen minderbedeelden 1 of 2 euro voor hun kommetje soep. Maar gisteren, 3 maart, kregen ze gratis een heerlijk viergangenmenu voorgeschoteld.

Met dit initiatief willen de leerlingen de bereidwillige medewerkers van Poverello in de bloemetjes zetten. Bovendien geven ze op die manier mensen zonder budget ook de kans om kennis te maken met topgastronomie.

Vlaamse keuken
Veel organisatie ging aan het initiatief vooraf en dat terwijl het lessenrooster van de laatstejaarsstudenten al boordevol zat. De leerlingen moesten onder andere sponsors vinden, menu’s samenstellen, producten bestellen, een kostenberekening maken, affiches en een website ontwerpen. Ten slotte kreeg het project ook een naam: “33 Jonge Chefs Herontdekken Vlaanderen!”.

Het project stond namelijk volledig in het teken van Vlaamse streekproducten. Veurns Potjesvlees, Gentse preskop en Poperingse hoppescheuten maakten deel uit van het gastronomisch banket, dat 65 euro per persoon kostte. Voor dit banket experimenteerden de leerlingen met een klassieke keuken, zij het dan met een eigentijdse touch. Voor de minderbedeelden lag dat ietwat anders.

Een leerling legt uit: “Voor het Poverello-menu dachten we eerder aan een klassieke ‘landbouwkeuken’, een klassiek menu zonder al te veel ditjes en datjes op het bord. De etiquette hebben we ook laten vallen, omdat we de armen op hun gemak willen stellen.” Een andere leerling valt in: “Vorige week kookten we voor de grande chique, deze week voor arme mensen. Dat maakt in principe geen verschil uit, want iedereen verdient een heerlijke maaltijd. We zetten ons even hard in voor die mensen.”

Aïsa Knockaert

Het menu voor Poverello op 3 maart:
Beauvoordse boerenpastei met gekonfijte sjalotten op driehoekje geroosterd brood
***
Verse Noordzee-bouillabaisse met zelfgemaakte rouille
***
Lamsbout geparfumeerd met rozemarijn en verse look met een gratin van polderaardappelen, tuinbonen met spek en witloof
***
Duo van chocolademousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content