Lees hier meer over de biocampagne 'Verrassend Veggie'.
...

Ik lust eigenlijk bijna alles, maar omdat het nog winter is kies ik voor een heerlijk hartverwarmend stoofpotje met kikkererwten of een veggie lasagne, want met pasta maak je me altijd wel blij. Wat is de voornaamste reden voor jou om (regelmatig) vegetarisch/vegan te eten?Sinds december is mijn vriend vegetariër, dus thuis kook ik bijna altijd vegetarisch. Aangezien ik in het verleden zelf al drie jaar pescotariër ben geweest (ik at wel nog vis), was dit voor mij niet zo'n grote aanpassing. Na een aantal documentaires te zien over vlees en de veeteelt in het algemeen, gaan we veel bewuster om met de producten die we kopen. We proberen lokaal, seizoensgebonden en zo veel mogelijk plantaardig te eten. Niet alleen omdat veeteelt een zeer grote vervuiler is (koeienscheten dragen bij aan de opwarming van de aarde), maar ook gewoon om het dierenleed in te perken. Ja, eigenlijk wel! Ik moet zeggen dat dit pas de laatste jaren echt prioritair is geworden in ons gezinnetje, maar toen we zagen dat er appels verkocht werden in de lokale supermarkt die uit Nieuw-Zeeland kwamen, vonden we dat echt te ver gaan. Appels uit België zijn niet alleen veel beter voor het milieu, maar uiteraard ook voor de economie en gewoonweg lekkerder. Ik wil in de toekomst nog meer gaan experimenteren met vleesvervangers, maar de topper van de laatste maanden was zeker en vast een vegetarische gyros met seitan! Ik kocht hem kant en klaar maar er staat al een homemade versie op de planning. Voor de rest ben ik dol op falafel. Tofu daarentegen kan me maar beperkt bekoren. Volmondig ja! Je moet natuurlijk zin hebben om te gaan experimenteren, maar het is super gemakkelijk, snel en best goedkoop om minder vlees te eten. En de smaakcombinaties die je kan maken zijn eindeloos. Ik wil elke week wel een nieuw gerechtje proberen. Tegenwoordig kan je overal wel een veggie optie krijgen en daar kies ik dan ook bewust vaak voor. Maar echt veel veggie restaurantjes zijn er nog niet in Antwerpen. Daar zie ik graag verandering in komen. In Gent daarentegen kon ons geluk niet op. Een topper moet toch wel Le Botaniste zijn, een plantaardig restaurant met een vestiging in New York en Gent! In plaats van voor een klassiek gerecht van vlees, aardappelen en groenten te gaan, kies je beter voor een eenpansgerecht of een stoofpotje. Dan ga je meteen minder een "leegte" voelen op je bord en in je maag. Vegetarische vleesvervangers zijn top, maar fijngesneden champignons kunnen bijvoorbeeld ook erg vlezig smaken dus die kan je ook prima gebruiken als je wat meer "vlezigheid" aan je maaltijden wil geven.