Koken zonder poespas bij Wannes Raps in Diest: ‘Een losse sfeer en gewoon lekker eten op het bord’

Erwin Bruyninckx © Diane Hendrikx

Sinds hij van start ging met zijn bistro Wannes Raps, werd autodidact Erwin Bruyninckx de hemel ingeprezen. Wars van gastronomische trends brengt hij een huiselijke keuken zonder bombarie. Vaak met sobere ingrediënten die hij met veel aandacht tot iets edels verheft.

‘De flamboyante grootvader van mijn vrouw was een fantastische kok. Hij serveerde abondante feestmalen voor zijn familie en vrienden. Het was geweldig aanstekelijk om hem te zien koken.

‘Door zijn enthousiasme begon ik rond mijn achttiende zelf te experimenteren in de keuken. Mijn vrouw heeft een bloedhekel aan koken, wat nog een extra drijfveer was om de kok in huis te worden. Het was nooit mijn plan om professioneel te koken: dat is me per ongeluk overkomen.

Ik had enkel mijn kennis van het thuis koken: geen gesofisticeerde gastronomische technieken of machinerie

Na vijftien jaar werken bij Woestijnvis raakte ik stilaan uitgekeken op de tv-sector. Ook het traject van mijn huis in Diest naar het kantoor in Brussel werd een opgave. Dit pand met z’n bijzondere gevel trok al langer mijn aandacht. Het was in slechte staat: de eigenaar woonde op de eerste verdieping en de rest van de oude brouwerij stond te verkrotten.

‘Op een dag belde ik aan en kreeg ik een pintje aangeboden. Meer dan een jaar praatte ik met de oude man, tot hij klaar was om er afstand van te doen. Intussen had ik geen idee wat ik met het pand zou aanvangen. Het enige wat ik zeker niet wilde was een restaurant beginnen.

‘Het laatste programma dat ik heb gemaakt was In de keuken, met Wim Opbrouck. Een mooie overgang naar de volgende fase in mijn leven. Ik ben dan toch een restaurant begonnen en creëerde een plek waar ik zelf graag wilde zijn. Ik had enkel mijn kennis van het thuis koken: geen gesofisticeerde gastronomische technieken of machinerie. Een losse sfeer en gewoon lekker eten op het bord. Ik ben nog altijd het meest trots als ik een lekkere paté op tafel kan zetten.’

Wannes Raps, Schaffensestraat 17, 3290 Diest, 013 30 58 05. wannesraps.be

Partner Content