Koken met paprika

© Kris Vlegels

Paprika brengt kleur en zoete pittigheid in het bord. Tips en vier recepten om mee aan de slag te gaan.

Als je overdreven veel paprika eet kan je spijsverteringsproblemen krijgen, maar op de juiste manier en in de juiste dosis verrijkt de groente zeer veel gerechten met zijn zoete pittigheid.
Bij het uitkiezen van paprika’s neemt u best geen rimpelige of bruingevlekte exemplaren. Paprika’s moeten altijd glad en glanzend zijn en er fris uitzien. Bij ons zijn ze nooit scherp van smaak, afgezien van de zaden, die moet u altijd verwijderen. Rode paprika’s zijn altijd zoeter en zachter van smaak dan onrijpe groene exemplaren, en gele paprika’s lijken qua smaak het meest op rode. Soms ziet men in een bak met groene paprika’s dat er een aantal naar geel en rood verkleuren. Ze rijpen na en zullen uiteindelijk volledig rood worden. Omdat ze niet meer aan de plant zitten zullen ze tijdens dat proces wel verrimpelen. Groene en rode paprika’s zijn in principe dezelfde soort, gele en oranje zijn aparte soorten.

Paprika’s ontvellen

Voor veel gerechten – en ook voor de spijsvertering! – is het de moeite waard om paprika’s te ontvellen. Dat kan men op verschillende manieren doen. Leg kwarten paprika in een zeer hete oven tot ze zwart worden en blazen trekken, of beter nog, leg ze onder een hete grill. U kunt ze ook kort blancheren en zo pellen. Maar de meest efficiënte en meest smakelijke manier is de hele paprika’s op een vork prikken en ze in een vlam houden zodat de schil verbrandt. Als de dunne schil zwartgeblakerd is, moet u die er zo snel mogelijk af halen. Doe dat onder de koude kraan of in een schaal met water, zodat u de verbrande stukjes er zo afspoelt.

Snij vervolgens de steel eraf, snij de paprika open en verwijder de zaadlijsten. Door de hitte zal het vruchtvlees al enigszins gaar zijn, maar wie smeuïg zachte paprika’s wil, doet ze in een kom, dekt ze af met huishoudfolie en laat ze zo een kwartier nagaren. Dat gebeurt door de warmte die nog in het vruchtvlees zit. Wilt u dit doen, dan mag u de paprika’s tijdens het ontvellen natuurlijk niet in koud water leggen. Tijdens dit nagaren komt een soort bitterzoete olie uit de paprika’s vrij die voor een zachte specerijen- en olieachtige toets zorgen. Dit procédé kunt u op alle soorten paprika toepassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content