‘Koken met inheemse vissen is pure fun’ (Chef-kok Olly Ceulenaere)

Ook Flemish foodie Olly Ceulenaere van het Gentse restaurant Het Publiek kookt aan bood van De Smaakboot tijdens ‘De Week van de Smaak’.

Tijdens de ‘Week van de Smaak’, van 13 tot 23 november, vaart de ‘Smaakboot’ langs de Belgische kust tot in het Gentse binnenland. Op de laatste etappe van het rondvarend restaurant staat chef Olly Ceulenaere achter het fornuis.

De ‘Flemish Foodie’ werkt met veel ‘gusto’ mee aan dit project: “Het concept wil het publiek beter vertrouwd maken met de Belgische visserij, iets wat ik erg op prijs stel. We hebben zoveel prachtige producten in de Noordzee, maar de mensen kennen er de helft niet van. Neem bijvoorbeeld de steenbolk, de bot, de wijting of onze grijze garnalen: stuk voor stuk overheerlijke producten uit Belgische wateren.”

“Spring eens binnen bij de boer achter de hoek!”
Ceulenaere betreurt dat de inheemse vis zo vaak wordt weggecijferd. “Dat is iets van vroeger: de mensen grijpen helaas steeds terug naar klassiekers als tong of kabeljauw. Mensen hebben schrik om risico’s te nemen. Het is ook een kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar die interessante inheemse vissen is te klein om ze aan te kunnen aanbieden aan een lage prijs, wat er alleen maar zorgt dat mensen nog minder geneigd zijn om ermee te werken. Terwijl koken met die producten net uitdagend en ‘pure fun’ is! ”

Het promoten van de Belgische vis past in het overkoepelende thema van de week van de smaak: ‘De Duurzame Verbeelding’. Ook in ‘Publiek’, het restaurant van de gerenommeerde chef, dragen ze dat principe hoog in het vaandel. “De meeste chefs zijn automatisch bezig met duurzame voeding. Met producten van bij ons heb je een band: je weet waar het vandaan komt en hoe het groeit. Het spreekt ook voor zich dat je best met seizoensproducten werkt: qua duurzaamheid én smaak. De aardbeien van nu smaken bijvoorbeeld al veel minder dan die van twee maanden geleden.”

Tenslotte heeft de topchef ook voor niet-professionele koks een tip om duurzaam te kokkerellen: “Kijk om je heen, spring eens binnen bij de boer achter de hoek. Je weet nooit welke prachtige dingen je er kan vinden. Ga op zoek naar de lokale producten, het is een uitdaging maar de beloning is eens zo groot.” (JC)

Wie mee wil aanschuiven aan een tafeltje voor twee aan boord van De Smaakboot, kan meedingen naar een duoticket:klik hier en speel mee met de wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content