Veel mensen willen graag koken met seizoensgroenten. Vooral uit bekommernis voor het milieu: de groenten worden niet aangevoerd uit verre landen of gekweekt in verwarmde kassen, wat in beide gevallen een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Daarbij komt nog dat ze vaker rijker smaken en veelal goedkoper zijn.

Alleen: welke zijn precies de groenten van het seizoen? In de supermarkt staat het er niet bij. Daarom presenteren we elke maand een lijst met groenten van het moment, en geven we enkele eenvoudige recepten mee. Vegetarische bovendien, zodat u in een handomdraai een erg duurzame maaltijd op tafel tovert.

Oktober is een heel rijke maand. Omdat veel groenten die een zomer lang hebben kunnen rijpen nu klaar zijn. En een aantal late zomergroenten zijn nog aan hun laatste bloei bezig. Het levert een flinke lijst op: aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, koolrabi, kropsla, paprika, pastinaak, pompoen, prei, prinsessenbonen, raap, raapstelen, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, snijbonen, spinazie, spitskool, spruiten, tomaat, uien, veldsla, venkel, warmoes, witloof, witte kool, wortelen.

Eenvoudig klaar te maken met enkele van deze ingrediënten zijn een preisoep; een spinaziesalade met blauwe kaas; gevulde pompoen; en een tortilla met een gebak van bloemkool met aardappelpuree. Iets meer tijd hebt u nodig voor gegrilde groentespiesjes met biersabayon. Bekijk hieronder de recepten. (JH)

Veel mensen willen graag koken met seizoensgroenten. Vooral uit bekommernis voor het milieu: de groenten worden niet aangevoerd uit verre landen of gekweekt in verwarmde kassen, wat in beide gevallen een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Daarbij komt nog dat ze vaker rijker smaken en veelal goedkoper zijn. Alleen: welke zijn precies de groenten van het seizoen? In de supermarkt staat het er niet bij. Daarom presenteren we elke maand een lijst met groenten van het moment, en geven we enkele eenvoudige recepten mee. Vegetarische bovendien, zodat u in een handomdraai een erg duurzame maaltijd op tafel tovert. Oktober is een heel rijke maand. Omdat veel groenten die een zomer lang hebben kunnen rijpen nu klaar zijn. En een aantal late zomergroenten zijn nog aan hun laatste bloei bezig. Het levert een flinke lijst op: aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, koolrabi, kropsla, paprika, pastinaak, pompoen, prei, prinsessenbonen, raap, raapstelen, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, snijbonen, spinazie, spitskool, spruiten, tomaat, uien, veldsla, venkel, warmoes, witloof, witte kool, wortelen. Eenvoudig klaar te maken met enkele van deze ingrediënten zijn een preisoep; een spinaziesalade met blauwe kaas; gevulde pompoen; en een tortilla met een gebak van bloemkool met aardappelpuree. Iets meer tijd hebt u nodig voor gegrilde groentespiesjes met biersabayon. Bekijk hieronder de recepten. (JH)