Veel mensen willen graag koken met seizoensgroenten. Vooral uit bekommernis voor het milieu: de groenten worden niet aangevoerd uit verre landen of gekweekt in verwarmde kassen, wat in beide gevallen een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Daarbij komt nog dat ze vaker rijker smaken en veelal goedkoper zijn.

Alleen: welke zijn precies de groenten van het seizoen? In de supermarkt staat het er niet bij. Daarom presenteren we elke maand een lijst met groenten van het moment, en geven we enkele eenvoudige recepten mee. Vegetarische bovendien, zodat u in een handomdraai een erg duurzame maaltijd op tafel tovert.

November is nog steeds een rijke maand, maar de lijst met beschikbare verse groenten begint al te korten. Vooral kolen, knollen en wortels komen nu prominenter naar voren: aardappelen, aardpeer, andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, venkel, witlof.

Door het warme weer is het wel mogelijk dat een aantal groenten van de maand oktober toch nog langer beschikbaar blijven.

Enkele eenvoudige gerechten met groenten van deze maand zijn: salade van rammenas, venkel en hazelnoten, gratin dauphinois, courgette met geitenkaas, salade van aardappelen, biet en veldsla, crumble met prei, stilton met groene selderij, noten en peterselie, en spruiten met kastanjes. (JH)

Veel mensen willen graag koken met seizoensgroenten. Vooral uit bekommernis voor het milieu: de groenten worden niet aangevoerd uit verre landen of gekweekt in verwarmde kassen, wat in beide gevallen een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Daarbij komt nog dat ze vaker rijker smaken en veelal goedkoper zijn. Alleen: welke zijn precies de groenten van het seizoen? In de supermarkt staat het er niet bij. Daarom presenteren we elke maand een lijst met groenten van het moment, en geven we enkele eenvoudige recepten mee. Vegetarische bovendien, zodat u in een handomdraai een erg duurzame maaltijd op tafel tovert. November is nog steeds een rijke maand, maar de lijst met beschikbare verse groenten begint al te korten. Vooral kolen, knollen en wortels komen nu prominenter naar voren: aardappelen, aardpeer, andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, venkel, witlof. Door het warme weer is het wel mogelijk dat een aantal groenten van de maand oktober toch nog langer beschikbaar blijven. Enkele eenvoudige gerechten met groenten van deze maand zijn: salade van rammenas, venkel en hazelnoten, gratin dauphinois, courgette met geitenkaas, salade van aardappelen, biet en veldsla, crumble met prei, stilton met groene selderij, noten en peterselie, en spruiten met kastanjes. (JH)