Koffie in desserts: 4 recepten

© Diane Hendrikx

Koffie smaakt op elk moment van de dag. Heb je er ooit aan gedacht om hem ook in je nagerechten te verwerken, in plaats van hem erbij te serveren?

De redenen waarom veel mensen dol zijn op koffie hebben ongetwijfeld te maken met zijn smaak en aroma. Een goede tip in dit verband is om koffiebonen zelf te malen, bij voorkeur vlak voordat u koffie zet. Geroosterde koffiebonen behouden namelijk slechts 3 Ć  4 dagen hun aroma.

Om de houdbaarheid te verlengen, is het geen schande om koffiebonen in de diepvriezer te bewaren. Maar datgene waar de meesten onder ons ’s ochtends naar op zoek zijn als we ons eerste kopje koffie drinken, is cafeĆÆne. Dit is een smaakloze stof die vervat zit in elke koffieboon en die zorgt voor de kenmerkende ‘kick’. Te veel cafeĆÆne kan echter tot verslaving en gezondheidsproblemen zoals hartstoornissen leiden.

Zowel de islam als het christendom hebben in de loop van de geschiedenis een uitgesproken mening gehad over cafeĆÆne. Moslimautoriteiten klaagden dat de gelovigen te weinig in de moskee zaten en te vaak in het koffiehuis, waar – bijgevolg – de tongen loskwamen: altijd verdacht. Het Vaticaan, daarentegen, zou in koffie een duivelsdrank hebben gezien, een zoveelste poging om de gelovigen op het slechte pad te brengen.

Espresso met vanille-ijs, Frangelico en hazelnotenkaramel.
Espresso met vanille-ijs, Frangelico en hazelnotenkaramel.Ā© Diane Hendrikx

De verschillen in koffie

Het geheim van een perfecte kop koffie is te complex om hier van a tot z uit te leggen. Zeker is dat de manier waarop de koffiebonen verwerkt worden en hoe lang het roosteren duurt een belangrijke rol spelen. Maar het koffieras is minstens even belangrijk.

We kennen intussen allemaal het verschil tussen arabica (beter aroma, grotere bonen) en robusta (beter bestand tegen ziekten, minder goed aroma). Maar wist u dat kwaliteit, aroma en cafeĆÆnegehalte variĆ«ren van land tot land, streek tot streek, zelfs van plantage tot plantage? De onvermijdelijke vergelijking dringt zich op: koffie is net als wijn. Verschillen in terroir proeft men in de boon, zoals bij de wereldberoemde Blue Mountain uit Jamaica die tot de beste van de wereld wordt gerekend.

Dat ook de fauna op de plantages een rol speelt, bewijst de Indonesische ‘kopi luwak’ (letterlijk: civetkoffie). Dit is koffie op basis van bonen die uitgepoept werden door een civetkat. Het diertje is namelijk verzot op koffiebessen, maar de bonen passeren onverteerd door diens spijsverteringssysteem. Toegewijde koffietelers sorteren de uitwerpselen van de civetkat en halen er de koffiebonen uit, die na kort roosteren gemalen en verkocht worden als delicatesse. Ogen dicht en slikken maar!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content