Keukengoeroe Montignac (66) overleden

De slankelijnprofeet was bekend van zijn dieetmethodes met uitgangspunt ‘gezond is lekker’.

De Franse slankelijnprofeet Michel Montignac, bekend van zijn dieetmethodes met als uitgangspunt ‘gezond is lekker’, is op 66-jarige leeftijd overleden .

Michel Montignac, die zelf als kind met zwaarlijvigheid kampte, verrichtte in de jaren zeventig onderzoek naar voeding om zijn eigen gewichtsproblemen onder controle te krijgen. Hij ontwikkelde een systeem waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten, zonder te focussen op calorieën. Daarmee brak hij met de traditionele dieetmethodes. Als proefkonijn van zijn voorschriften verloor hij vijftien kilo in enkele maanden tijd.

Montignac ontwikkelde eigen recepten en kookproducten. En in 1986 verscheen zijn eerste boek over afvallen. Meteen een bestseller, want in Frankrijk gingen maar liefst 500.000 exemplaren over de toonbank. ‘Ik ben slank want ik eet’, waarin hij zijn methodes toegankelijk maakte voor het grote publiek, betekende de grote doorbraak. Het boek verscheen in een veertigtal landen en er werden meer dan zestien miljoen exemplaren verkocht.

Hoewel de meeste voedingsexperts kritiek hebben op Montignacs programma’s, blijven de toepassers geestdriftig. Er verschenen ook Montignac-clubs en -hulplijnen waar men terechtkan voor deskundig advies en tips. In totaal publiceerde Montignac zo’n twintig werken over afvallen en gezondheid.

Poll: Bent u pro of contra het Montignacdieet?

Belga/David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content