Kennismaking met de Congolese keuken: moambe en negen lekkere adressen

5345499 © Moambe, recept: zie lager.

Hoe bereid je het typische Congolese gerecht moambe? En welke restaurants kan je binnenstappen om de pure Congolese keuken te proeven? Een kleine initiatie.

Hoe bereid je het typische Congolese gerecht moambe? En welke restaurants kan je binnenstappen om de pure Congolese keuken te proeven? Een kleine initiatie.

Moambe – spreek uit als mwaamb – is een klassieker uit de Congolese keuken. Het gerecht is genoemd naar het aantal ingrediënten waarmee het authentieke recept wordt bereid: acht (in het Lingala).

RECEPT: MOAMBE (MOSAKA) VOOR 6 : 1 kg krokodillensteak (of desnoods 1 kip) 1 kg palmnoten (of eventueel 1 blik van 400 g palmnotensaus ‘Moambe’), 1 grote ui 2 teentjes knoflook 1 takje bieslook 1 prei 1 grote verse tomaat 1 laurierblad 1 blokje kippenbouillon 1 Spaanse peper 1 snufje grof zout peper nootmuskaat Doe de stukjes krokodil (of kip) samen met de geperste knoflook, de laurier, het bouillonblokje, de peper en de nootmuskaat in een pan met gezouten water en laat ongeveer 30 minuten koken. Voeg dan de ui, de palmnotenpasta, de prei, de tomaat (of desnoods de saus), de bieslook en het hele pepertje toe en bedek met kokend water. Laat sudderen op een laag vuur en laat ruim 30 minuten inkoken. Deze bereiding wordt geserveerd met pondu (fijngestampte cassavebladeren), rijst en gebakken bakbananen.
Typische ingrediënten uit de Congolese keuken

Bakbananen

Bakbananen zijn een belangrijk voedingsmiddel in Congo. Ze zijn pas eetbaar na bakken of koken. De reden is het hoge gehalte aan zetmeel, dat alleen door verhitting in suikers kan worden omgezet. Ze worden in plakjes gesneden als ze nog groen zijn en dan gebakken. Ze kunnen ook worden verwerkt in curry.

Cassave

Maniok of cassave is een wortelknol met een groot aantal varianten. De bittere en de zoete cassave zijn de twee belangrijkste soorten. Van de bittere cassave, die alleen geschikt is voor con-sumptie nadat hij is ontgift, worden de gedroogde wortels verwerkt tot tapioca. De zoete cassave kan zo worden gegeten. Dit ingrediënt is van nature glutenvrij en rijk aan koolhydraten.

Cassavebladeren

Cassavebladeren worden gebruikt als groente. Ze bevatten vitamine A en C. In Congo vormen ze de basis voor pondu of saka-saka. De fijngemalen cassave-bladeren worden bereid met palm-olie, groene aubergines, paprika en gedroogde vis. De smaak lijkt een beetje op die van spinazie.

Restaurants

* Gri Gri

Het restaurant in Ukkel heeft een stevige staat van dienst. Het bestaat al 25 jaar en is een vaste waarde in Brussel voor de liefhebbers van Congolees eten. Augustine die achter het fornuis staat, komt uit Kinshasa en leerde koken van haar moeder en grootmoeder. ‘Veel Belgen komen hier om iets te leren over mijn land’, zegt ze. ‘En zij die hebben geproefd van mijn moambe komen gegarandeerd terug. Maar ook mijn visschotels en gegrilde geit zijn populair. De Congolezen komen vooral naar Gri Gri om te genieten van gerechten waarvoor ze niet meer de tijd hebben om ze thuis zelf te bereiden.’

Diepestraat 16, 1180 Brussel. 02 375 82 02.

* Inzia

Gezellig restaurant dat bekendstaat om zijn Congolese buffetten en sfeer. Op vrijdag is er buffet à volonté met rijst, pondu, kip in moambe, vis, vlees en perfect gebakken zoete bananen.

Vredestraat 37, 1050 Brussel. 02 513 81 67.

* La Terrasse d’Inzia

Een openluchtbar met exotische cocktails en Congolees geïnspireerde gerechten.

Lang-Levenstraat 25, 1050 Elsene

* Horloge du Sud

Bistro met een uiterst verzorg-de inrichting, gereputeerd voor zijn liboke, een bereiding van vis in een bananenblad.

Troonstraat 141, 1050 Brussel. 02 512 18 64.

La Paillote Africaine

Deze kantine van Tantine Wivine is bekend in de hele provincie Luik.

Chaussée de Waremme 144, 4500 Hoei.

Traiteur Les Saveurs Cuisinées

Een traiteur met een stevige reputatie voor zijn etnische aperitieven en zijn Afrikaans getinte recepties. 02 203 54 53. lsctraiteur.be

Winkels

* Gloire à Dieu

Hét adres voor wie op zoek is naar Congolese voedingswaren.

Waversesteenweg 51, 1050 Brussel. 02 502 34 59.

* Kobo

Dit heel mooie restaurant heeft ook een conceptstore waar Afrikaanse voorwerpen worden verkocht.

Rue François Libert 4, 1410 Waterloo. 02 852 22 13.

* Zando Ya Matonge

Een winkel die bekendstaat om zijn verse voedingswaren.

Waversesteenweg 89, 1050 Brussel. 0484 73 28 83.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content