Karola’s Kitchen: ‘Ik gebruik graag een overvloed aan groenten in mijn gerechten’

© Karola's Kitchen

Karolien van Karola’s Kitchen eet al sinds haar elfde geen vlees meer. Tijdens de bioweek ‘Verrassend Veggie’ geeft ze inkijk in haar levensstijl en geeft ze tips voor wie wat vaker vegetarisch zou willen eten.

Karolien houdt van lekker eten, maar ook van haar gezondheid. Gelukkig vallen die zaken perfect te combineren. Volg haar keukenavonturen op de blog Karola’s Kitchen.

Wat is jouw favoriete vegetarische/vegan gerecht?

Ik kies voor een vegetarische pastaloze groentelasagne met ricotta en spinazie. De klassieke lasagnevellen vervang ik door gegrilde courgette- of aubergineplakken die ik afwissel met een rijke tomatensaus en het heerlijke duo ricotta en spinazie.

Wat is de voornaamste reden voor jou om vegetarisch te eten?

Ik stopte op elfjarige leeftijd met het eten van vlees uit dierenliefde. Vandaag de dag ben ik nog steeds pescotariër (vegetariër die wel vis eet, nvdr.) omwille van het dierenleed, maar ook omdat het een plantaardige voedingsstijl veel beter is voor het milieu.

Denk je tijdens het kopen van ingrediënten voor een gerecht na over de impact die dat gerecht op het milieu zal hebben?

Gedeeltelijk wel. Ik neem het zeker in overweging en kies zoveel mogelijk voor seizoens- en lokale producten. Ook vermijd ik verpakkingen waar mogelijk. Maar voor mij primeert het gezondheidsaspect, dus af en toe zondig ik wel eens tegen de milieuregels.

Koop je wel eens vleesvervangers? Zo ja, welke?

Ik ben helemaal geen fan van vegetarische burgers, balletjes of smeersels. Ze zitten boordevol additieven, suiker en zout. Wat hier wel af en toe in huis komt, zijn tofu en vegetarisch gehakt. Maar eigenlijk gebruik ik veel liever peulvruchten, noten en een overvloed aan groenten in mijn gerechten om in alle voedingsstoffen te voorzien.

Vind je vegetarisch & bio even lekker als ‘conventionele’ voeding?

Vegetarische en bio voeding is voor mij niet per definitie lekkerder dan conventionele voeding. Alles hangt af van het gerecht en van de bereiding. Bepaalde pure dierlijke ingrediënten zijn nu eenmaal niet na te bootsen. Denk maar aan spek of gebraden kip. Er is echter meer dan genoeg andere keuze, dus missen doe ik ze niet.

Is het moeilijk om op restaurant te gaan als vegetariër? Heb je een favoriet adresje?

Omdat ik wel nog vis eet, is op restaurant gaan meestal geen probleem. Maar als je het helemaal veggie wil houden, dan wordt het al moeilijker. Zeker als je niet tevreden bent met de zoveelste vegetarische pasta. Als ik op safe wil spelen, kies ik steevast voor de Thaise keuken. Daar heb je meestal keuze uit heel wat verschillende groenterijke gerechten.

Heb je tips voor onze lezers die (vaker) vegetarisch willen eten?

Pin je niet vast op de heilige drievuldigheid van aardappelen, groenten en een veggieburger. Kies voor rijke eenpansgerechten of combineer verschillende groentegerechten. Neem je ook niet voor om nooit meer vlees te eten. Nooit is namelijk ontzettend lang. Start met één veggiedag per week en bouw zo op. Begin ook niet meteen met de meest avontuurlijke vegetarische gerechten waarvoor je drie natuurwinkels af moet schuimen, maar hou het eenvoudig.

Ontdek hier het recept van Karola’s Kitchen voor Shiny Happy Spruitjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content