Kaas is de baas

Uit onderzoek blijkt dat kaas zowel bij Belgen als bij Nederlanders de ranglijst van populairste streekproduct aanvoert.

Hoe staan onze Noorderburen en wijzelf tegenover streekproducten? En biedt de zogenaamde BOB – de Beschermde Oorsprongsbenaming – een reële meerwaarde aan deze producten of niet? Noord-Hollandse Gouda kaas met het Rode Zegel lanceerde een onafhankelijk onderzoek om de antwoorden op deze vragen te achterhalen.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat streekproducten of producten met een BOB in de lift zitten. BOB-producten bieden tal van garanties aan de consument. Het keurmerk verzekert de herkomst en kwaliteit van het product en wijst erop dat het traditionele recept gevolgd werd. Ook zouden deze producten een betere smaak hebben, volgens het onderzoek de belangrijkste reden waarom we ze kopen.

Steeds meer vraag naar streekproducten Zowel Belgen als Nederlanders zijn trots op hun streekproducten. Het onderzoek toont aan dat bijna 80 procent van de Belgen meer zulke producten wil. Drie vijfde vindt ze kwalitatief beter en wil er zelfs meer voor betalen. Nederlanders blijken in dit opzicht iets minder fanatiek. Toch wil ook hier iets meer dan de helft van de ondervraagden meer streekproducten.

Leuk om weten is dat het onderzoek aangeeft welke typische lokale producten wij op vakantie missen. Het zijn niet allemaal erkende streekproducten, maar wel producten die worden geassocieerd met onze typische eetgewoonten. Zo missen Belgen in het buitenland voornamelijk hun chocolade (55,8 %), op de voet gevolgd door een royale portie Belgische friet (52,4%). Bier (38 %) en kaas (26 %) vervolledigen de top vier. Nederlanders kunnen niet zonder hun Hollandse kaas (62,8 %). Maar ook drop (28,4 %) en kroket of bitterballen uit de muur (27,8 %) doen hen heimwee hebben naar hun vertrouwde heimat.

Kaas is de baas Opvallend aan het onderzoek is dat kaas zowel bij Belgen als bij Nederlanders de ranglijst van populairste streekproduct aanvoert. Enkele opmerkelijke onderzoeksresultaten op een rijtje:

– 27 % van de Belgen eet dagelijks kaas. Nederlanders doen nog iets beter met 36,3 %.

– Wij eten gemiddeld 44 gram kaas per dag. Dit komt neer op twee sneetjes.

– Zowel in Nederland als in België is kaas het favoriete broodbeleg (32,1 %). Vooral in trek bij vrouwen.

– Kaas wordt veel gebruikt om te gratineren (39,2 %). Volgens het onderzoek wijst dit erop dat wij erg veel van ovengerechten houden.

Zowel Belgische (82,3 %) als Nederlandse (85,4 %) kaaseters hebben een uitgesproken voorkeur voor halfharde kazen. Vooral Noord-Hollandse Gouda kaas met het Rode Zegel, Passendale en Oud Brugge blijken in de smaak te vallen (deze laatste twee wel enkel in België). Op de tweede plaats volgt bij de Belgen de zachte kaas (69,5%) zoals Brie, Camembert en Chaumes. De derde plaats is voor de harde kaas (58,5%) zoals Parmezaan en Gruyère. De smeerkaas (48,8%) zoals La Vache Qui Rit doet het ook lang niet slecht. Naast de halfharde kaas verkiezen Nederlanders de roomkaas (51,9%) zoals mascarpone en smeerkaas (50,3%). De zachte kaas (49,4%) zoals Brie, Camembert en Chaumes, weten onze Noorderburen ook wel te smaken.

Nederlandstalige Belgen eten gemiddeld vier soorten kaas. Franstaligen doen iets beter met 4,5 soorten. Volgens het onderzoek komt dit omdat harde kaas, geitenkaas en roomkaas populairder zijn in het zuiden van het land. Nederlanders eten gemiddeld 3,5 verschillende soorten kaas. In België valt verse kaas meer in de smaak bij vrouwen en jongeren onder de 34 jaar. Mannen en 55-plussers zijn meer vertrouwd met blauwschimmelkaas.

In België wordt halfharde kaas vooral in sneetjes verbruikt (76,8%) maar ook in blok om er zelf stukjes af te snijden (17,6%). Nederlanders hebben een duidelijke voorkeur voor een blok kaas waarbij zij hun onmisbare kaasschaaf gebruiken. Wij eten vooral jonge kaas (63,8%). Daarna volgt jong belegen (31,1%) en belegen (26,2%) dat vooral in trek is bij mannen. Allicht omdat zij meer van sterke smaken houden.

Kaas voor winterse dagen

Ook al blijkt uit verkoopcijfers dat wij het hele jaar door bijna evenveel kaas eten, toch vinden we het een uitstekend winterproduct. Zo denkt 30% van de ondervraagden meer kaas te eten wanneer het vriest en sneeuwt. Bij het vallen van de bladeren vinden we kaas ook lekker (22%), terwijl we in de zomer iets minder vlug naar kaas grijpen (14,7%). In de lente denkt slechts 7% aan kaas.

Of het nu een kaasschotel is, een gegratineerde ovenschotel of gewoon een blokje kaas als aperitief bij een glas wijn, de Bourgondiër in de Belg en Nederlander zegt er alvast geen neen tegen.

Tobias Boets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content